Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Thorén: Är vi på väg mot en ny guldålder?

Bild: Ove Jonsson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Fem teknologiska revolutioner har vi upplevt sedan andra halvan av 1700-talet då den industriella revolutionen tog fart i Storbritannien. Den senaste är informationsteknologin och de tidigare fyra har alla följts av en guldålder. Så åskådliggör ekonomhistorikern Carlota Perez, aktiv vid bland annat London school of economics, den historiska utvecklingen när hon i förra veckan besökte Lunds universitet. Historien är alltså cyklisk.
I korthet, en ny teknologi uppstår och en anläggningsperiod tar vid. Kapital frigörs och flödar okontrollerat. Sedan bubbla, kollaps och osäkerhet, och först efter allt detta: guldåldern. Infrastrukturen är då redan på plats och staten återkommer och agerar garant för en något blygsammare men mer stabil tillväxt.
Nu befinner vi oss, enligt Perez, i den där osäkra perioden i mitten. Framför oss möjligen en gyllene global hållbarhetsålder. Det är en solig bild av framtiden, även om Perez är tydlig med att det inte gör sig självt. Sist världen befann sig i detta limbo behövdes två världskrig innan förtrollningen var bruten. Men så undrar man, vems var de där guldåldrarna egentligen?
Gå till toppen