AnnonsIca Malmborgs

En 100-årig mathistoria

1917 grundade Hakon Swenson Hakonbolaget, det grossistföretag som sedan skulle omvandlas till ICA-rörelsen. Ingen kunde väl tro att en sammanslutning av några privata köpmän en dag skulle bli Sveriges största livsmedelskedja. De 100 år som förflutit sedan dess har inneburit en total förvandling av vårt samhälle, inte minst när det kommer till vad vi äter, hur vi handlar vår mat och vad som finns på butikshyllorna.

En lokal butikskedja som varit med på en stor del av resan är Malmborgs. Den första Malmborgsbutiken öppnades 1954 och redan på 60-talet valde Arne Malmborg att ansluta sig till ICA-rörelsen.

Under 1900-talets första hälft sköttes hushållen uteslutande av kvinnor. Maten lagades från grunden och halvfabrikat låg fortfarande i en avlägsen framtid. Den dagliga inköpsrundan var en tidskrävande uppgift. Snabbköpen såg inte dagens ljus förrän på 60-talet. Innan dess skedde all försäljning över disk och då gällde det att ha gott om tid.

Kvalitet och säker mathygien är något vi tar för givet idag men det var inte en självklarhet i början av förra seklet. Redan 1922 började ICA att göra egna varor. Tanken var att erbjuda produkter av god kvalité till ett bra pris. Samma tanke är lika aktuell idag, inte minst i Malmborgsbutikerna där man satsar stort på att erbjuda kvalitetsvaror från lokala handlare.

1920-tal: Kaffe

Så här kunde en typisk kaffereklam se ut under 1920-talet. Kaffe var redan från början en artikel av största vikt för inköpscentralerna. Äldst inom ICA var dock Hakonbolagets kaffemärke Luxus som tillkom någon gång mellan 1917 och 1920 och fanns kvar ända fram till 2001.

1940-tal: Corona

Hakonbolagets Corona-etikett blev ett välkänt varumärke bland ICAs egna varor. Havregryn, saft, ättika och konserver var några av de produkter som ingick i denna populära varuserie.

1950-tal: ICA-sill och ICA-Lill

Konservburken uppfanns redan på 1800-talet, men det var under 40- och 50-talet som den fick sitt genombrott bland ICAs egna varor. Bland annat förpackades ICAs egna varumärkesserier ICA-sill och ICA-Lill i praktiska konservburkar.

1960-tal: Varumärket ICA

Under 1960- och 1970-talen lanserade ICA serier med bland annat färdigmatskonserver och juice som gick under namnet ICA.

1970-tal: BOB

Under lång tid spelade Coronaprodukterna en viktig roll men 1951 tog varumärket Billigt Och Bra (BOB) över och år 1971 tog ICA helt över ägandet i företaget. Förutom alla sorters produkter av frukt och bär utökades även sortimentet med tiden till att omfatta färdigmat som risgrynsgröt och bruna bönor i platskorvar.

1980-tal: ICA Bagaren

Sedan 1927 har ICA drivit en rad bagerier under olika namn, men under slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet marknadsfördes brödet från ICA-Bagerier helt enkelt som bröd från ICA Bagarn.

1990-tal: Skona

1991 lanserade ICA sin egenproducerade rengöringsmedelsserie Skona. Det familjeägda företaget AdeKema utanför Borås var huvudproducent, som var det första svenska företag som klarade de hårda miljökraven för ett kemiföretag. Skonas förpackningar är förändrade men näckrosen som pryder produkterna finns kvar.

1990-tal: ICA-handlarnas

Under 1980- och 1990-talet fanns det en mängd produkter samlade under varunamnet ”ICA-handlarnas”. Produkterna som producerades var allt från blöjor, ris, choklad och ärtor. Du kanske känner igen de charmiga förpackningarna?

2000: ICA

År 2000 bytte varuserien namn och blev kort och gott ICA. ICA-serien har som syfte att hålla ett lägre pris jämfört med tillverkarnas märkesvaror. I hyllorna idag hittar du bland annat ICA Gott liv, ICA I love eco, ICA Selection, ICA Basic och ännu mer.

2017: Cirkeln sluter sig

100 års mathistoria har tagit oss långt. Maten har blivit säker, lätt att handla och tillgänglig för alla. Samtidigt är det viktigt att inte glömma matglädjen, kvaliteten och det personliga mötet. På Malmborgs har man satsat stort på att få det bästa av två världar och i samtliga butiker erbjuder man än idag manuell hantering över disk.

I år fyller ICA 100 år och ICA Malmborgs 63. Det kommer att firas stort i alla Malmborgsbutiker i såväl Malmö som Lund.

Bilder och bildtexter från www.ica.se

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan