Lomma

Hon tappade sin examensring – fick tillbaka den efter 27 år

När Sofia Åstrand var och badade i Lomma tappade hon sin examensring i havet. Nu, nästan 30 år senare, har hon fått tillbaka den.
– Jag har varit med om en helt otrolig grej, en egen Sagan om ringen, säger hon.

Ringen var ute på eget havsäventyr i nästan 30 år. Nu sitter den på Sofia Åstrands finger igen.Bild: Privat
Lagom till sommaren 1990 tog Sofia Åstrand från Staffanstorp examen från en fyraårig linje där hon utbildat sig till gymnasieingenjör.
– På den tiden var det många som hade examensringar, så jag köpte en jag också eftersom jag var stolt över min utbildning.
Senare samma sommar försvann ringen bland vågorna i Lommabukten – och Sofia Åstrand lyckades aldrig hitta den igen.
– Men så för några dagar sedan ringde det på hemtelefonen. Det var en man som frågade vad jag hette och undrade vilket år jag tagit min examen. Jag berättade historien om hur jag hade tappat bort min ring.
Mannen som ringde heter Mikael Jönsson, och han hade varit ute med vadarbyxor och metalldetektor i havet utanför Lomma. Där hade hade han hittat en ring.
– Jag har det lite som hobby, man kan höra av sig till mig om man har tappat bort något så försöker jag hitta det med min metalldetektor. Dagen då jag hittade ringen var jag ute på ett uppdrag och letade efter en försvunnen id-bricka.
När detektorn gav utslag och han fiskat upp den lilla examensringen såg han att den var graverad på insidan. Där stod både Sofias namn och ett årtal.
”Den ser exakt ut som när jag tappade den, inte en repa.”
– Jag listade ut att om hon tog examen -90 är hon nog mellan 40 och 50 år idag. Sedan sökte jag på hennes för- och efternamn på nätet och ringde upp en kvinna som bodde i närheten av Lomma. Jag fick fullträff på första försöket, säger Mikael Jönsson.
På tisdagen den här veckan återfördes ringen till sin ursprungliga ägare – 27 år efter att hon tappat den i havet.
– Och den ser exakt ut som när jag tappade den, inte en repa. Det här är helt fantastiskt, jag skulle verkligen vilja tacka Mikael för att han hittade den. Ringen har ett otroligt affektionsvärde för mig, säger Sofia Åstrand.
Vill du ha fler nyheter från Lomma kommun? Gå då in och gilla ”Här i Lomma” på Facebook.
Gå till toppen