Malmö

Klassisk kvartett fick nya medlemmar

Tom Johansen tröttnade på karriärshetsen som produktutvecklare inom industrin. Nu har han utvecklat det normkritiska kortspelet Möjliga familjen vid sidan om sina smarta lösningar för sopkärl.

Joanna Rubin Dranger står för den stora familjen med många olika traditioner i Möjliga familjen.Bild: Tove Scherman
Bagarens pojke och Kaptens flicka, herr och fru Snickare och familjen Trädgårdsmästare. Kvartettspelet Löjliga familjen är en klassiker de flesta spelat som barn, och senare med sina egna barn. Det gäller även ingenjören Tom Johansen och hans familj. Men när hans dotter var i sexårsåldern började kortspelet med sina vita kärnfamiljer plötsligt kännas omodernt.
- Det är ju inte så samhället ser ut. Mångfalden är större än så. Men om vi inte speglar den är det ju som att säga den inte existerar. Jag vill att alla barn ska växa upp och förstå att de är okej, även om de inte är vita, heterosexuella, har två barn och jobbar som bagare.
Till vardags är Tom Johansen uppfinnaren som klurar ut smarta lösningar för privatpersoners sophantering. Villaägarnas gröna tunnor har han utrustat med hållare som håller locket uppe när soporna ska sorteras, lock som stänger flugor och larver ute och små behållare för komprimering av mjukplast. Lösningar han själv efterfrågade när han stod som nybliven villaägare för några år sedan.
- De flesta produktutvecklare vill ju vara i den digitala världen. Här hittade jag ett område där konkurrensen inte var lika stor och där jag dessutom känner att jag gör nytta, säger Tom Johansen.
Men han har ingen brist på idéer även inom andra områden. När Löjliga familjen spelades hemma i Miatorp väcktes tanken om en ny variant av spelet, med större mångfald och där både fler familjekonstellationer och individer finns inkluderade.
- Det fanns ju också ett självklart namn med Möjliga familjen istället för Löjliga familjen.
Tom Johansen tog kontakt med sina favoriter bland barnboksillustratörer för att lansera sin idé.
- Jag mejlade bland annat Sven Nordqvist och sa att det här tänkte jag göra, och han gick genast med på att hjälpa till.
Några som också gillade Möjliga familjen var bokförlaget Olika på Råå, som specialiserat sig på barnböcker med större mångfald, inkludering och genusperspektiv.
Till skaran av illustratörer fick Tom Johansen sedan med sig Per Gustavsson, Joanna Rubin Dranger, Charlotte Ramel, Marcus Gunnar Pettersson, Matilda Ruta, Lisa Wool-Rim Sjöblom och Emma Virke. Alla har i det närmaste ideellt skapat varsin familj. Resultatet är en kortlek som bjuder på en betydligt större mångfald än kärnfamiljen med två barn som definieras av pappans yrke.
- Det var väldigt roligt att se illustratörernas nya familjer. Till exempel finns det en bonusfamilj som går att kombinera med de andra och en familj som har sex familjemedlemmar. Det gör att spelet blir lite klurigare och ger utrymme för barnens egna tankar om hur en familj kan se ut, säger Tom Johansen.

Tom Johansen

Gör: Uppfinnare och produktutvecklare med företaget iTunnan.
Ålder: 39 år
Bor: Miatorp
Smeknamn i branschen: Tom i Tunnan
Aktuell: Med kortspelet Möjliga familjen utgivet på Olika förlag.
Gå till toppen