Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Rutte vinnare trots tapp – Socialdemokraterna största förlorarna

Trots stora mandatförluster för regeringspartierna verkar inte Geert Wilders populistiska Frihetspartiet ha fått vind i seglen. Premiärminister Mark Rutte utropas som vinnare i det nederländska valet.

Den nederländske premiärministern Mark Rutte.Bild: Patrick Post /AP/TT
Det nederländska valet verkar ha fått sin största förlorare i Socialdemokratiska PvdA. Partiet som samarbetat med Folkpartiet i regeringsställning sen 2012 tappar hela 29 av sina mandat, och blir sjunde största parti. Även premiärminister Mark Ruttes Folkpartiet (VVD) tappar 10 mandat, enligt vallokalsundersökningen.
– Även om Rutte och socialdemokraterna har förlorat så är det ändå den klassiska holländska politiska miljön som vunnit. Nu kommer frågorna skifta från de som dominerat valrörelsen till hur man hanterar sociala och ekonomiska utmaningar, de klassiska politiska frågorna, säger Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
I förhandsdiskussionen spåddes Geert Wilders och det EU- och islamfientligt Frihetspartiet (PVV) i flera opinionsundersökningar ha chansen att bli största parti i Nederländerna. Partiet går nu framåt med fyra mandat, men är långt ifrån att bli största parti.
Geert Wilders kommenterar själv resultatet via Twitter.
"Vi har vunnit platser. Rutte har inte sett det sista av mig", twittrar han.
Men i matchen mellan förhandsfavoriterna utklassade Mark Ruttes Folkpartiet Frihetspartiet.
– Det viktigaste man kan läsa ut av det här är att det finns en proeuropeisk strömning i valresultatet. Den oro som fanns hos många att holländarna skulle gå den brittiska vägen och underminera det europeiska samarbetet, det finns inget här som talar för det, säger Mats Karlsson.
I valet 2010 fick Frihetspartiet 24 mandat. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till TT att han även nu hade trott på ett resultat för PVV på mellan 20 och 25 mandat.
– Det är en framgång även om det sett till opinionsmätningarna för några månader sedan inte är den fantastiska uppgång som man kanske hade räknat med. Min analys är att regeringspartiet i hög grad anpassat sin politik till PVV i frågor som rör invandring och säkerhetspolitik, säger Jimmie Åkesson.
Valets största vinnare sett till ökning är dock det vänsterlutande Miljöpartiet GroenLinks. Partiet och dess unge partiledare Jesse Klaver får en ökning med tolv mandat och blir femte största parti.
– Socialdemokraternas tapp och Miljöpartiets framgång kommer säkerligen förändra vilka frågor som kan komma in från vänstersidan i de framtida förhandlingarna, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska Institutet.
Det starkt EU- och invandringsvänliga partiet D66 ökar med sju mandat och hamnar på 19 mandat, samma resultat som en annan stor vinnare i valet, Kristdemokraterna (CDA).
Totalt har det nederländska parlamentet 150 platser. Att inget av partierna skulle få egen majoritet var väntat sedan tidigare. Efter att ett definitivt resultat presenterats väntas långa koalitionsförhandlingar.

Fakta: Vallokalsundersökningen

Källa: telegraaf.nl

Fakta: Valet i Nederländerna

Onsdagens val gäller samtliga 150 mandat i det nederländska parlamentets underhus. Platserna fördelas med partilistor i proportionella val utan spärrgräns, vilket traditionellt gjort det enkelt även för små partier att bli representerade. I det senaste valet, i september 2012, tog sig elva partier in i parlamentet.
Regeringen utgörs för tillfället av de två största partierna i valet 2012, liberala Folkpartiet (VVD) och socialdemokratiska Arbetarpartiet (PVDA). Premiärminister är VVD-ledaren Mark Rutte, som även ledde en minoritetsregering 2010–12, i allians med Kristdemokraterna (CDA) och med Geert Wilders och dennes invandrings-, islam- och EU-fientliga Frihetspartiet (PVV) som stödparti.

Fakta: De fem stora

De fem största partierna, enligt vallokalsundersökningen.
* Folkpartiet (VVD) är ett liberalt, frihandels- och EU-vänligt parti under ledning av Mark Rutte (född 1967), som varit premiärminister sedan 2010. Har på sistone skärpt tonen mot invandrare som inte vill integreras.
* Frihetspartiet (PVV) är skarpt EU- och islamfientligt under ledning av Geert Wilders (född 1963). Samarbetar med bland andra franska Marine Le Pens Nationella fronten.
* Kristdemokraterna (CDA) leds av Sybrand Buma (född 1965) som fått partiet att växa igen efter ett katastrofval 2012. Klassiskt högerparti, som dock ogillar EU:s Ukraina-avtal.
* D66 är ett socialliberalt parti, starkt EU- och invandringsvänligt, under ledning av Alexander Pechtold (född 1965). Har vuxit stabilt på senare år.
* Groen Links är ett miljöparti med dragning åt vänster. Partiledaren Jesse Klaver (född 1986) har gjort succé i årets valkampanj.
Gå till toppen