Dygnet runt

Piraten får egen teater i hembyn

Den medeltida herrgården Wollsjö säteri och Färs riksteater grundar tillsammans Piratenteatern. Först upp är fem föreställningar av Fritiof Nilsson Piratens ”Mannen som blev ensam”, som ska bjuda åskådarna på "humor, allvar och mustigt språk".

Fritiof Nilsson Piraten – en av Sveriges mest folkkära författare – föddes och växte upp i den skånska byn Vollsjö.
Bygden skildras i flera av hans böcker, och nu får han en nygrundad teater uppkallad efter sig i hembyn.
Premiär för Piratenteatern blir den 17:e juni med en föreställning byggd på Piratens novell ”Mannen som blev ensam”, i Wollsjö säteris lokaler.
Rolf Arvidsson från Färs riksteaterförening, producent Eva Janstad och Wollsjö säteris ägare Henrik Andersson i herrgården.Bild: Hussein El-alawi
Idén för Piratenteatern kom ursprungligen från Henrik Anderssons, Wollsjö säteris ägare.
– Jag kände att den här miljön är som gjord för teater. Den medeltida gården, med de gamla ruinerna om man skulle vilja sätta upp en föreställning utomhus. Och så har vi ju Piraten som kommer från byn och skildrar den i sina böcker.
Henrik Andersson kontaktade Färs riksteaterförening, en lokal del av Riksteaterns organisation som arbetar för att locka teaterföreställningar till närområdet. Efter att ha grundat Piratenteatern vände de sig till Friteatern för den första produktionen, mycket på grund av gruppens långa tradition att framföra sina uppsättningar på landsbygden.
”Mannen som blev ensam” produceras av Friteaterns Eva Janstad.
– Vi hade faktiskt redan börjat arbeta på en Piratenföreställning, så när vi kontaktades med den här idén föll allt på plats. ”Mannen som blev ensam” tar upp väldigt angelägna ämnen. Den handlar om människors goda och mer diffusa sidor. Alla som varit utsatta, eller utsatt andra för något, kommer känna igen sig.
Eva Janstad, producent, framför ladan där ”Mannen som blev ensam” ska spelasBild: Hussein El-alawi
Piratens verk är som gjorda för att framföras på scen, menar Eva Janstad.
– Piraten är humoristisk och allvarlig på samma gång, och han har ett så mustigt och läckert språk. Han höll med novellen ”Mannen som blev ensam” i tio år – det märks.
Efter sommarens fem föreställningar planerar Piratenteatern sätta upp fler föreställningar, både av Piratens verk och andra författare.
Föreställningen ”Mannen som blev ensam” kommer turnera runt i Sverige de kommande två åren med över 100 föreställningar. Huvudrollen har Mats Nolemo.
Piratens kända roman ”Bock i örtagård” utspelar för övrigt sig på den nya teaterns hemvist, Wollsjö säteri, som dock i boken går under det fiktiva namnet Gottorp säteri.
Eva Janstad, Henrik Andersson och Rolf Arvidsson framför Wollsjö säteris huvudbyggnad.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen