Dygnet runt

Poesi i dans, musik och på kroppen när Världspoesidagen firas

Miguel Ángel Fraga vill låta poesin ta plats på kroppen, i dansen och låta den eka högt i rummet. I samband med Världspoesidagen sätter han samman en föreställning där världspoesin tar sig olika uttryck.

Miguel Ángel Fraga.Bild: Cecilia Lindberg
– Poesin är närvarande i alla moment i våra liv - och poesin kan beskriva alla de känslor vi har, säger Miguel Ángel Fraga när vi möts på MAF i Malmö där repetitionerna inför föreställningen ”Poesi på scen, en hyllning till ordet” pågår.
Dikterna som ska gestaltas med dans, performance, kroppstatueringar och recitation, har valts ut av Angela García som är producent för Världspoesidagen i Malmö.
– Jag är ingen specialist på poesi, men jag har alltid föredragit att lyssna på poesi framför att läsa dikter i en bok, förklarar Miguel.
Miguels far, som gick bort för några år sedan, var poet och sysslade med improviserad poesi när Miguel växte upp tillsammans med sex syskon i Havanna på Kuba.
– Jag är inspirerad av honom. Han lärde mig mycket om att stå på scen och olika metoder för att övervinna hinder på scenen. Han uppmuntrade mitt intresse för litteratur och teater. Min mamma var hemmafru. Hon tog hand om oss, såg till att vi fick mat och kläder, att vi gjorde våra läxor och gav oss stöd och råd.
För Miguel var det självklart att studera på universitetet och han tog en examen i konsthistoria i Havanna. Samtidigt var skrivandet viktigt och han skrev noveller och så småningom böcker med mera dokumentära drag. 1997 tog kärleken honom till Sverige.
– Jag visste inte mycket om Sverige - kände bara till Abba och Olof Palme. Men jag anpassade mig snabbt och kände starkt att här ville jag leva.
Göteborg blev först hans nya hem, innan han några år senare flyttade till Malmö. Här engagerade han sig i Noaks Ark, RFSL och i Regnbågsteatern. Under flera år jobbade han för att förändra normerna på scenen och ge plats för fler perspektiv än det heteronormativa.
Två av Miguel Ángel Fragas senare böcker bygger på intervjuer med HIV-positiva. Den första handlar om ett sanatorium på Kuba där HIV-smittade människor isolerades. I den andra boken är det personer som lever med HIV i Sverige som berättar om sina liv.
Nu har Miguel Ángel Fraga fokus på att vidga scenkonsten i stort. På MAF – Malmö Amatörteaterforum – jobbar han med människor med många olika erfarenheter och bakgrunder. Två av de medverkande i poesiföreställningen är dansarna Arturo Castillo och Africa López som nyligen kommit till Sverige och Miguel arbetar även med andra nyanlända.
– Alla är välkomna i mitt rum. Det kan till exempel handla om människor med psykisk ohälsa. Jag tycker att det är viktig att göra en insats för kulturen i kommunen. Det finns massor av talanger omkring oss. Att hitta dem och att hjälpa dem förverkliga sina drömmar är min största utmaning.
På söndag är det dags att lyfta dikter ur världspoesin och göra dem till berättelser. 12 personer framför dikter av poeter som Rimbaud och Shakespeare, men också verka av nutida diktare som Verónica Volkow och Gioconda Belli.
– Publiken kommer inte bara att få lyssna på poesi - det blir film, performance, musik, dans - men även text som är målad på kroppen. Poesin ska fylla hela atmosfären.
Världspoesidagen firas i Malmö under tre dagar, den 19–21 mars. Läs mer om programmet här.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen