FCR

Marta om att bli svensk: ”Har inget med fotboll att göra, det handlar om livet”

Hon har poserat för otaliga bilder genom åren, men någon av de närmaste dagarna ska hon ta en av de viktigare. ”Till passet. Du kan tro att jag ska göra mig riktigt fin för de bilderna”, säger Marta Viera da Silva med ett lyckligt skratt.

Marta med beviset om det svenska medborgarskapet. För henne handlar det om något mer, långt bortom fotbollen.
Som numera alltså inte bara är brasilianska utan också svenska, något Sydsvenskan kunde avslöja på tisdagseftermiddagen.
Då visade hon upp brevet: Bevis om svenskt medborgarskap.
För Marta handlar medborgarskapet om något långt bortom fotboll.
– Det handlar om livet utanför fotbollen. Jag vill kunna leva länge i Sverige. Jag trivs med allt i Sverige och nu har jag möjligheten att bo här även efter karriären. Jag känner mig som en svensk person också, säger Rosengårds superstjärna.
– Nu behöver jag inte känna en oro att jag i framtiden bara kan vara här i några månader och sen måste åka hem till Brasilien för att söka nya tillstånd. Jag har kvar min lägenhet i Stockholm också sedan tiden i Tyresö, utöver en här i Malmö.
Hon kom till Umeå och spelade där fem år mellan 2004 och 2008. 2012 kom hon tillbaka till Sverige och Tyresö. Sommaren 2014 gick klubben i konkurs och resan bar vidare till Malmö och FC Rosengård.
Så här långt har Marta alltså bott mer än tio år av sitt liv i Sverige.
– Jag kunde tagit tag i det här med medborgarskap långt tidigare, men här i Rosengård lovade Erling Nilsson att hjälpa mig hela vägen och det har han gjort på ett fantastiskt sätt.
Det svenska medborgarskapet ska öppna möjligheter för henne personligen – sportsligt gör det ingen skillnad, naturligtvis varken kan hon eller vill byta landslag.
Marta Viera Da Silva mot Umeås målvakt Tove Enblom och Fanny Hjelm Rönnlund i en av allsvenskan matcher förra året.Bild: PETTER ARVIDSON
Är det då en framtida svensk tränare som vi ska se Marta som?
– Det vet jag inte. Tränare har jag nog för dåligt tålamod för. Men jag vill jobba med ungdomar och deras sociala situation. Det gör jag redan i Rosengård och inom FN, även om jag inte hinner så mycket. Jag vill resa runt i världen och berätta min historia, så att andra kan leva drömmen om ett bättre liv.
I förra veckan kom uppgifter från USA att Marta är på väg till – eller rent av klar – för spel i Orlando.
Hade hon valt att flytta innan ett besked om svenskt medborgarskap, hade förmodligen den dörren stängts.
– Det här beslutet har inget med fotboll att göra, det handlar om livet. Det är mycket större än så.
Processen om att Marta ville bli svensk medborgare har också varit känd i ett par år, men den har tagit tid och ingen visste när den skulle gå i mål.
– Jag är jätteglad att det är klart nu.
Nu fokuserar Marta med än större glädje på den närmaste fotbollsframtiden. FC Rosengård-FC Barcelona, Champions League, 22 mars, Malmö idrottsplats.
– Vi jobbar hårt för att vara helt klara till de matcherna. Det är otroligt viktigt att vi startar bra hemma, säger den brasilianska och numera svenska fotbollsstjärnan.
Läs alla artiklar om: Marta blir svensk medborgare
Gå till toppen