Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uniti planerar bygga elbilsfabrik i Malmö – vill ta in en halv miljard

Elbilsbolaget Uniti planerar att starta en fabrik i Skåne. En befintlig fastighet i hamnområdet i Malmö kan bli ny bilfabrik. Samtidigt har det Lundabaserade företaget ingått partnerskap med Siemens.

Så här är det tänkt att Unitis elbil ska se ut. Den ska på sikt bli självkörande.
Unitis plan är att ha en färdig prototyp för en elbil i september i höst – och att därefter bygga en fullt automatiserad fabrik för att leverera fordon från och med hösten 2019.
Enligt vad 8till5 erfar är Malmö hamn just nu den hetaste platsen. Företaget har tidigare också letat möjliga fabrikslokaler i Landskrona.
Den prototyp som företaget tar fram just nu blir tresitsig. Räckvidden för bilen kommer att ligga någonstans mellan 150 och 350 kilometer. Det nya partnerskap som företaget ingått med Siemens kommer att underlätta övergången till fabriksmässig produktion.
– Partnerskapet med Siemens är grundläggande för våra långsiktiga planer. Nu har vi möjligheten att inte enbart utveckla en hållbar bil, utan även tillverka den på ett hållbart sätt i stor skala, snabbare och med signifikant mindre kapitalinsats. Vår fullt automatiserade produktionslinje kan i princip ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet, säger Lewis Horne, vd för Uniti Sweden, till Di Digital.
Hittills har Siemens investerat omkring tre miljoner i mjukvara och support för planering av fabrik och produktion.
I höstas samlade Uniti in närmare 12 miljoner kronor, som 8till5 skrivit tidigare. Det internationella intresset var stort, med 570 investerare från 45 länder.
– Att se en sådan blandad publik samlas kring vår historia är den mest givande delen, säger Lewis Horne till 8till5.
Pengarna ska gå till att utveckla en prototyp till stadsbilen. Sedan är en ännu större finansieringsrunda på gång, med siktet inställt på att ta in 60 miljoner euro.
Läs också Ny elbil från Lund ska utmana bilbranschen
Läs också Elbilsbranschen laddar för ökad framfart
Gå till toppen