Åsikter

Läsartext: Utbilda patienter i konsten att aldrig besöka ett apotek

Rickard Nordström förespråkar medicinköp på internet.Bild: Kallestad, Gorm
Eftersom en mycket stor andel apotekskunder har kroniska åkommor med livslång medicinering, skulle det vara kostnadseffektivt att snabbutbilda dessa patienter i konsten att aldrig besöka ett apotek. Alldeles för få av dessa patienter, från unga diabetiker till äldre hjärtsjuka, använder det verktyg de har, exempelvis handdatorn, för att undvika att stå i apotekskö.
Så här gör man: Först går du in på 1177 vårdguidens e-tjänst. Legitimerar dig med bank-ID. Klickar fram din vårdgivare och förnyar dina recept. Redan här har du löst två problem. Du behöver inte ta dig till vårdcentral eller sjukhus och du har recept. Apotekspersonal vittnar om patienter som när de väl kommer fram till disken inte ens har recept.
Nästa dag kan du med bank-ID logga in på ett apotek på internet. Där ser du alla dina mediciner och kan välja det fabrikat du önskar. På vissa av dessa apoteket är det aldrig tomt på hyllorna, allt finns. Det finns ett lager i Kalmar med ett sortiment helt i klass med Systembolagets centrallager.
På sajten väljer du sedan vart paketet ska skickas, till din brevlåda eller till apoteksombud. Du kan också få kontakt med en farmaceut via vissa av apotekens sajter. Sedan betalar du på det sätt som passar dig. Inom tre dagar har du din medicin, så kom ihåg att göra nytt medicinuttag innan det är slut i burken.
Detta är bara lite knöligt första gången, sedan går det bara lättare och lättare. Och du har ju resten av livet på dig att öva.
De apotekskunder som är kvar när alla med kroniska åkommor använder nätet är akutpatienter. Lokalapoteken kan nu disponera om i sitt lager så att det mer svarar upp mot denna patientgrupp.
Hösten 2013 hade SVT Rapport en serie inslag som fokuserade på hur dåligt apoteken fungerade. Kritiken var säkert helt befogad, men man glömde det viktiga i sitt public service-uppdrag – nämligen att visa på lösningar.

Rickard Nordström

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen