Åsikter

Läsartext: Jag väntar på att männen tågar in och gör om även toastädningen till sin grej

Mannen i köket är bekymmerslös. Det visar forskning från Lunds universitet.Bild: Janerik Henriksson/TT
Jag fick just spader. Anledningen är artikeln ”När männen började laga mat blev köket en arena” som publicerades häromdagen i Sydsvenskan. I denna artikel får vi förkovra oss i hemmets mest husliga härd: köket. Och i männens intåg i detta som plötsligt gjort husmors och pigornas arbetsplats tjusig, spännande och äventyrlig.
Artikeln bygger främst på en öppen föreläsning från Lunds universitet, en del av vetenskapsveckan som tydligen var förra veckan. Marcus Klasson, konsumentforskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, berättar vad han och kollegan Sofia Ulver har kommit fram till i sin forskning om män och deras förhållande till spisen. Det är häpnadsväckande!
Vi får veta att bara varannan måltid i svenska hem lagas av en kvinna. Tre av tio måltider lagas av en man, ytterligare ett par i sällskap och alltså endast fem av tio av en kvinna ensam. Detta kan man läsa i artikeln och det sa Håkan Jönsson, koordinator för Lund University Food Studies, även i Ekot när de rapporterade från vetenskapsveckan.
Jaså, undrar jag. Varannan måltid? Jag gör ett snabbt överslag i huvudet. Med två tonåringar i huset och säkert tusen snabbt inklämda måltider efter jobb och före barnens aktiviteter undrar jag hur detta kan stämma. Jag måste känna väldigt traditionella människor. De flesta av dem har det precis som jag.
Vi är sådana som inte har råd att köpa färsk fisk, kryddor i krukor eller specialslipade kockknivar. Vi letar i djupfrysdiskarna och försöker trolla med den budget vi har.
Men nu inser jag: Vi kvinnor har inte fattat äventyret med det hela. För män dramatiserar nämligen matlagning. (Nummer ett av artikelns nio punkter om hur de svenska männen intog köket.)
Mannen i köket är experimentell och kunnig. (Nummer två) Tji fick du Kajsa Varg och tusentalet osynliga kvinnor som kunnat allt om råvaror och jobbat i det tysta. Här kommer nämligen experterna som förkovrar sig och tar plats.
Mannen i köket går in för en process i taget. (Nummer tre.) Han fermenterar mat och dryck till alla tillbehör. Medan ungarna skriker och fotbollsträningen börjar om tjugo minuter. Tvätten ska torka och telefonen ringer angående ett barnkalas man har lovat vara med och planera.
Mannen i köket är bekymmerslös. (Nummer fyra.) Han tar matlagningen med ro och skiter i tvätten, träningen och barnkalaset.
Mannen är utforskare. (Nummer fem.) Här kör vi de stora växlarna. Han lär sig om främmande kulturer. Vår kock har tropikhjälmen på och tänjer gränserna. Han är världsvan. Berest. Det blir ingen jävla husmanskost när han rör i grytan inte.
Texten maler på, men ni fattar poängen. Mannen gör om allt vanligt tråkigt hushållsarbete till en sport och tävling. Vilken tur att han finns!
Nästa grej jag väntar på är hur mannen skurar toastolen. Gör om det till en grej. Ett event.
För mannen ser sig inte driven av egoistiska motiv utan gör detta av kärlek och solidaritet. (Nummer nio i artikeln.)

Stina McMullin

Stina McMullin bor i Malmö och är frilansande filmarbetare.
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen