Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nu har Malmös sushikung öppnat nytt i Slottsstaden – sen väntar Happy Panda

Malmös egen sushivärldsmästare Pontus Johansson har nu smygöppnat sin nya pop-up-restaurang Saiko Express i Slottsstaden i Malmö. Men förvänta er inga nigiris och makis. Däremot kan ni förvänta er att restaurangen kommer att förvandlas till Happy Panda så småningom.

Chirashi-sushi är namnet på sushi i skål.Bild: Patrik Renmark
I tisdags revs pappen ner från skyltfönstret på den före detta blomsterbutiken på Tessins väg 14 i Slottsstaden i Malmö. Pontus Johansson har varit noga med att inte göra för stort väsen av sig eftersom allt inte är på plats än. Men även en smygöppning gör väsen av sig när man heter Pontus Johansson.
I sushivärlden är han känd som Årets sushikock 2007, nordisk mästare 2008, tvåa i sushi-VM 2008 och så för att hans restaurang Saiko vann VM-guld för bästa sushikök 2013. Minnesgoda Sydsvenskanläsare minns säkert att Saiko vid S:t Knuts torg vann Dygnet Runts omröstning om Malmös bästa sushi 2015.
Läs mer: Malmös bästa sushi: Saiko
Innan Pontus Johansson startade Saiko så jobbade han på Sushibaren i Slottsstaden och innan dess Hai, Sticks’n’Sushi och Izakaya Koi.Bild: Patrik Renmark
Nu har han startat ett samarbete med Jonas Klasén som tidigare drev restaurangen Trappaner tillsammans med Tareq Taylor. Efter Trappaner lämnade Klasén krogbranschen, men nu är han tillbaka. En anledning är rent egoistisk.
– Jag blev så trött på att det inte går att hitta bra asiatisk hämtmat här i Slottsstaden. Så då tänkte jag att jag får väl bygga min egen takeaway så att jag kan gå hit och äta, skrattar Jonas Klasén som bor i samma kvarter som restaurangen på Tessins väg.
Den långsiktiga planen är att öppna dim sum-takeaway-restaurangen Happy Panda, men när det blir är ännu oklart. Då blir det dumplings, nudlar och annat. Men i väntan på det driver Pontus Johansson sin pop-up-restaurang Saiko Express i lokalen, vilket Dygnet Runt berättade om i somras. Men förvänta er inte samma sak som på Saiko vid S:t Knuts torg. Här är det istället chirashi-sushi, det vill säga sushi i skål.
– Jag kommer aldrig att göra makirullar och nigiri här, säger Pontus Johansson.
I en skål med sushiris, strimlad gurka, inlagd rödkål, rättika, blomkålssvamp och broccoli lägger han i nuläget något av fyra alternativ som bygger på lax, griskind, räka eller champinjon.
Pontus Johanssons syster Johanna Sjödin är konstnär och har skapat menyskyltarna på Saiko Express.Bild: Patrik Renmark
– Sen kan jag vrida till det hur jag vill. Det kan bli med stekt inlagd sill eller varmt kött. Förutom chirashi-sushin kommer jag att komplettera med sashimi och kanske någon nudelsoppa. Men det är ju en pop-up-restaurang för att testa om malmöiten är sugen på den här sortens sushi, säger Pontus Johansson.
En del tyder på det. Under den korta stund som Dygnet Runt är på plats tittar det in folk trots att restaurangen är stängd. De berättar att de bor i närheten och har väntat sedan i somras på att restaurangen ska öppna.
"Jag vill vara här på Saiko Express så mycket som möjligt nu. Men i helgen ska jag vara på Saiko", säger Pontus Johansson.Bild: Patrik Renmark
Möblerna i restaurangen är ännu inte på plats och eftersom det är en pop-up-restaurang är allting under utveckling. De kommande två veckorna kommer Saiko Express att öppna vid 14-tiden på dagarna och hålla öppet till kl 20 på kvällarna. Men den 27 mars ska allt vara igång på riktigt och då kör de igång med luncher. Förhoppningen är att även få igång utkörning av luncher till företag.
I tisdags smygöppnade Saiko Express på Tessins väg 14.Bild: Patrik Renmark
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen