Signerat

Mats Skogkär: Pengarna på bordet, Löfven.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har en förkärlek för kraftfulla formuleringar.
"Vi behöver samla hela Myndighetssverige som en järnhand mot den organiserade brottsligheten", sade Ygeman vid en pressträff efter torsdagens extrainsatta möte med regeringens säkerhetspolitiska råd, ett möte föranlett av den senaste tidens många dödsskjutningar.
Statsminister Stefan Löfven (S) ville inte vara sämre utan lovade att regeringen "ska knäcka den organiserade brottsligheten".
I den ygemanska järnnäven ryms myndigheter som Skatteverket, Kronofogden och Försäkringskassan. Och visst är det viktigt att sätta åt de kriminella på alla möjliga sätt – inte minst ekonomiskt.
Och visst har lagstiftningen och straffen skärpts på en rad områden, vilket Löfven framhöll ännu en gång. Men tidigare erfarenheter visar att vad gäller straffens längd så kan politikerna önska sig både det ena och det andra – hur hårt domstolarna dömer är en senare fråga.
De tuffa orden från regeringen har hörts en tid. Det säkerhetspolitiska rådets möten är förhoppningsvis mer än en förevändning för att efteråt kunna upprepa kända talepunkter.
Nu krävs först och främst att polisen ges nödvändiga resurser. Idag är kåren underbemannad och underbetald. Det får konsekvenser, både i form av att poliser lämnar kåren och att nyrekryteringen försvåras. Med dagens förutsättningar är det få som lockas av yrket. Platser på polisutbildningen står tomma – trots sänkta antagningskrav.
En sådan utveckling vänder politikerna inte i första taget. Och inte utan att det kostar. Fast på den punkten var Löfven svävande. Regeringen "tittar på" frågan inför vårpropositionen, förklarade han.
Att snacka går alltid. Men handling och pengar på bordet är det som räknas.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen