Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rånvågen mot Malmös butiker kan ha ebbat ut

Flera misstänkta rånare sitter frihetsberövade. Nu försöker polisens utredare koppla ihop signalement och övervakningsfilmer för att kunna knyta dem till fler brott.

I början av året utsattes minst en Malmöbutik per dag, ibland flera stycken.
– Vi har kunnat gripa misstänkta gärningsmän vid ett antal rån. Efter det har statistiken sjunkit, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö.
Andy RobertsBild: Albin Brönmark
Den 9 mars var senaste gången en rånare gav sig på en butik, men misslyckades,
– Vi hoppas att vi har kunnat bryta trenden för butiksägarnas skull, säger Andy Roberts.
Flera misstänkta rånare sitter frihetsberövade. Bland annat för rån i januari på Rosengård och på Sofielund i februari. Nu tittar polisen på DNA-spår, signalement och övervakningsfilmer från tidigare rån. Förhoppningen är att flera av brotten under vintern ska kunna lösas.
Spaning har gjort att polisen har kunnat rikta insatserna mot vissa personer. Misstankarna är att flera olika konstellationer låg bakom rånvågen under vintern. Bland de gripna finns både välkända kriminella och sådana som tidigare varit okända för polisen.
Andy Roberts har en teori om motiven:
– Man behöver tillgång till snabba cash. Den särskilda händelsen som vi har haft med anledning av skjutningar, mord och mordförsök har gjort att vi har kunnat ligga på med beslag av pengar, vapen och narkotika, säger han.
Han tror att rånen kan vara ett sätt för kriminella att snabbt få pengar till skulder, bland annat orsakade av polisens beslag.
Rikard Ekberg, gruppchef på polisens ungdomssektion, ser en möjlig förklaring till att små butiker drabbas: allmänheten bär mindre kontanter nu än för några år sedan. Mobiltelefoner har samtidigt blivit lättare att spärra och spåra. Personrånen ger mindre pengar och rånarna har vänt sig mot tobaksbutiker med låg säkerhet.
Läs också Pubägaren efter rånet: ”Jag tänker fortfarande på att de var så unga”
Läs också En gripen efter väpnat rån mot butik på Sofielund
Läs också Rånvågen fortsätter – polisen jagar misstänkta tonåringar med helikopter
Läs också Väpnat rån mot Pressbyrån i Hyllie
Läs också Butiksägare förbereder sig för nya rån
Ökningen under vintern ser han ingen direkt förklaring till. Däremot till att vågen verkat ha ebbat ut.
– Det kan vara så att man har läst i tidningen om att några har åkt fast eller att vi har lagt mer resurser. Då ökar ju upptäcktsrisken, säger Rikard Ekberg.
Rånaren på Hemmakväll fastande på övervakningsfilm.Bild: Polisen
Förra veckan dömdes en 22-årig man för ett misslyckat rån mot en Hemmakvällbutik i slutet av januari. Den åtalade ville slippa straff eftersom han avbröt rånet och inte fick med sig något. Men det köpte inte rätten som menar att rånförsöket ett allvarligt angrepp på butiksbiträdet. Domen landar på ett år och sex månader i fängelse.
Gå till toppen