Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne går till JK för att få ersättning för id- och gränskontroller

Skånetrafiken räknar med att förlora 100 miljoner kronor i år på id-kontroller och minskat tågresandet över Öresund. Nu har oppositionen drivit igenom att Region Skåne ska kräva ersättning från staten för inkomstförlusterna.

– Vi lade fram detta krav redan i november. Det rödgröna styret har haft ett halvår på sig att förhandla med regeringen, men det händer ju inget, säger Gilbert Tribo (L).
Det rödgröna regionstyret ville avvakta den process som 565 Öresundspendlare driver mot staten via justitiekanslern, JK. Men de ledande politikerna uttrycker samtidigt besvikelse med regeringens svala intresse för hur id- och gränskontrollerna påverkar resande och regionens ekonomi.
– Jag tycker att man borde kunna ta bort gränskontrollerna vid Hyllie helt. Det borde räcka med id-kontrollerna på Kastrup, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).
– De gröna statsråden har inte heller drivit på. Jag är synnerligen besviken på att man inte ser vad detta innebär för Skåne, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).
Kravet att skicka en begäran till justitiekanslern, JK, om omedelbar ersättning lades fram av L redan i november. Nu har oppositionen tröttnat på att vänta och förslaget gick igenom i regionstyrelsen på torsdagen med stöd av alliansen och SD.
Gränskontrollerna vid Hyllie försenar Öresundstågen med minst tio minuter, och påverkar hela tidtabellen.Bild: Johan Nilsson / TT
Skånetrafiken delar kostnaden för id-kontrollerna på Kastrups flygplats med danska tågbolaget DSB. För Skånes del landade den kostnaden på cirka 45 miljoner förra året och den konkreta kostnaden ersätter staten.
Men förseningarna för Öresundsresenärerna har lett till ett minskat resande, och raset tog riktig fart efter sommaren. När det nu står klart att id- och gränskontrollerna troligen blir kvar under lång tid tröttnar allt fler på att ta tåget.
Inkomstbortfallet blev över 60 miljoner för 2016, och beräknas bli lika stort i år. Det är en kännbar förlust för en av de få verksamheter inom Region Skåne som brukar generera ett överskott.
Alliansen menar att staten borde ersätta gränsregionen Skåne för denna kostnad, som beror på regeringens beslut inom asyl- och flyktingpolitiken.
Henrik Fritzon (S) påpekar att om man går in i en rättsprocess, går det inte längre att diskutera med regeringen om gynnsammare statsbidrag för Skåne som gränsregion.
Gå till toppen