Malmö

Bergkvarabuss stänger ”Stallet” och anställer sina rumänska gästarbetare

Bergkvarabuss gör en handbromsvändning: de rumänska gästarbetarna får svenska anställningar. Och företaget stänger det ombyggda stallet, där rumänerna har bott.

I flera år har Mekka Traffic, moderbolag till Bergkvarabuss, tagit in gästarbetare från Rumänien för att jobba som mekaniker med företagets bussar. Många av rumänerna har bott i ett ombyggt stall alldeles intill verkstaden i Toftanäs utanför Malmö.
Men nu tvärvänder Bergkvarabuss, dagen efter att Sydsvenskan och HD avslöjade hur företaget behandlar sin personal.
Alla mekaniker som hyrts in genom bemanningsbolaget får nu svenska anställningar med villkor enligt svenskt kollektivavtal.
Varför väljer ni att anställa dem nu?
– Det vågar jag inte svara på egentligen. Det är ett beslut som vår vd Göran Mellström har fattat, säger Simon Sandberg, som är pressansvarig på Bergkvarabuss.
Boendet för gästarbetare vid Bergkvarabuss serviceområde i Malmö.Bild: Patrik Renmark
De inhyrda rumänerna har fått bo i ett ombyggt stall, som personalen har gett öknamn som ”Stallet” och ”Alcatraz”. Häromdagen tyckte Simon Sandberg att det är fel att "nedvärdera det gedigna huset” som håller ”hög svensk standard”.
Men nu har företaget tömt "Stallet" och lovar att bygga om personalbostaden till mindre lägenheter.
Varför gör ni så nu?
– Jag kan inte svara på det på rak arm, säger Simon Sandberg.
Tills vidare har de rumänska verkstadsarbetarna flyttat från "Stallet"till en möblerad villa två mil bort, där alla får egna rum.
Läs alla artiklar om: Bussfusket
Gå till toppen