Huvudledare

Ledare: Det vill inte lyfta för Liberalerna.

Trygghet och säkerhet i vid bemärkelse har hamnat i inrikespolitiskt fokus. Det borde passa kravliberalen Jan Björklund (L).Bild: Jessica Gow/TT
Temat för Liberalernas riksmöte som inleds under lördagen är "Frihet måste försvaras".
Att partiordföranden Jan Björklunds invigningstal kommer att kretsa kring frågor som starkare försvar och biffigare polis, tuffare tag mot kriminella och mer av krav på det integrationspolitiska området, är lågoddsare. Den senaste tidens debattutspel riktade mot den muslimska huvudduken och religiösa friskolor bär syn för sägen.
Frågor som rör trygghet och säkerhet i vid bemärkelse har alltmer hamnat i inrikespolitiskt fokus. Det borde passa kravliberalen Björklund som hand i hårdhandske.
Jan Björklund har kvaliteter. Han är en vass debattör, han är tydlig och kan peka med hela handen. Men det har inte gett någon utdelning för L.
Under Björklund har partiet tvärtom backat i val efter val. Från 7,54 procent 2006 till 7,06 år 2010 i Björklunds första val som partiordförande, till 5,42 procent 2014. Och på den nivån tycks L ha fastnat: 5,0 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning i november förra året. 5,1 procent i Demoskops väljarbarometer för mars.
I skolfrågan har Liberalerna varit pådrivande för kunskapsfokus, ordning och reda – en politik som övriga partier i stort sett anammat. Fler väljare har det inte gett L.
Inte ens den gamla sanningen att i tider när Moderaterna går dåligt då går Liberalerna bra, tycks gälla längre. Idag tappar M väljarstöd mätning för mätning, men inte lyfter L för det. Istället är det Centern som drar nytta av Moderaternas kris.
Moderaternas kräftgång började när partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna. Det kritiserades av Björklund. Ett "olyckligt utspel", kallade han det. Men ganska snart fick Liberalerna sitt eget SD-problem.
I Hässleholm tog Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna makten med Sverigedemokraternas hjälp. Som tack fick SD med röststöd av M, L och KD posterna som vice ordförande i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Ett nytt, oönskat steg i normaliseringen av SD.
Som en konsekvens hoppade en av L-ledamöterna i Hässleholm av sina uppdrag. Och i partiet i stort går meningarna isär om hur SD ska bemötas. Det som hände i Hässleholm är kontroversiellt.
"Vi samarbetar inte med SD, så enkelt är det", löd Björklunds besked.
Fast riktigt så enkelt är det inte. I Landskrona styr Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet sedan 2006 tack vare stöd från SD.
Och Landskronas starke man Torkild Strandberg, som också sitter i Liberalernas partistyrelse, ber inte om ursäkt. Moderaternas nya besked om SD ser han som en anpassning till verkligheten:
"För mig var inte frågan om, utan när, det här skulle komma."
Helgens riksmöte handlar om hur Liberalerna ska utveckla sin politik inför det valår som närmar sig. Men politik är inte bara en fråga om vad ett parti vill göra utan också hur och med vem. För Liberalerna – liksom för alliansen i övrigt – närmar sig sanningens minut.
Gå till toppen