Kultur

En fröjd för ögat

"Skönheten och odjuret".

Skönheten och odjuret

BIO. FANTASY. USA/Storbritannien (Beaty and the beast), 2017. Regi: Bill Condon. Med: Emma Watson, Dan Stevens, Kevin Kline, Emma Thompson. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.09.
Disneys nyinspelning av ”Skönheten och odjuret” med skådespelare i 3D och annan avancerad teknik är vissa stunder en fröjd för både öga och öra, särskilt de eleganta dansscenerna. Här finns referenser till Hollywoods Busby Berkeley-musikaler från 30- och 40-talet men också en nickning till våra dagars hbtq-värld.
Sagan om unga Belle som lyckas väcka odjurets medkänsla och se den inre skönheten går tillbaka på en fransk förlaga från 1740. Den nya filmatiseringen betonar det franska och låter betjänten/kandelabern Lumière (Ewan McGregor) bryta på språket men det är ändå tekannan Mrs Potts (Emma Thompson) som med sin utstuderade engelska får de flesta skratten.
Det är en påkostad produktion med en rad utmärkta skådespelare i birollerna. Kevin Kline som Belles far får en utökad roll och bakgrundshistoria. Scenerna mellan honom och dottern, spelad av Emma Watson från "Harry Potter"-filmerna, hör till det bästa. För det är nästan alltid så att ett bra, nära, skådespeleri konkurrerar ut de tekniska nyvinningarna. Dan Stevens (odjuret) har inte oväntat mer karaktär och attityd just som odjur än som nyförälskad prins. Å andra sidan får han inte så stort utrymme i den rollen. Det egentliga odjuret, kaptenen Gaston, spelas av Luke Evans och inte heller han imponerar. Det är helt enkelt så att det gamla gardet skådespelare briljerar.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 17 mars
Gå till toppen