Dygnet runt

Fotogalleri tvingas lämna Seved – öppnar på Rolfsgatan

Fotogalleri © Seved stänger och flyttar föreningen till Rolfsgatan. Eva Ek Törnberg från föreningen bor själv på Seved och tycker det känns tråkigt när verksamheter lämnar området.

Galleriet på Seved.Bild: Lars Brundin
Fotogalleri © Seved har funnits vid Sevedsplan i lite mer än tre år. Just nu hänger utställningen "Tre olika" uppe, med de tre Malmöfotograferna Futuro Berg Fredes, Tommy Lindholm och Magnus Persson i centrum.
På söndag plockas utställningen ner från väggarna – och galleriet stänger. Verksamheten flyttar till Rolfsgatan och kulturföreningen Kulturell Uppercut. Eva Ek Törnberg från fotogalleriets styrelse säger att flytten sker av ekonomiska skäl.
– Vi flyttar för att MKB sponsrade oss i tre års tid. Sista året har vi fått betala mer och mer och nu behöver de få ut en marknadsmässig hyra och har hittat en hyresgäst som kan betala det, säger hon.
Galleriet är inte den enda verksamheten på Seved som stänger. I mitten av mars stänger också Mötesplats Seved. Eva Ek Törnberg, som själv bor på Seved sedan många år tillbaka, är besviken och irriterad:
– De använder sig av Seved som exempel för att visa hur lyckat områdesprogrammet varit, men sen stänger de mötesplatsen.
Eva Ek Törnberg.Bild: Fredrik Johansson
Eva Ek Törnberg berättar att Malmö stad under arbetet med områdesprogrammet sagt att man vill ha dialog med de boende, men att beslutet att mötesplatsen ska stängas har tagits utan att prata med de boende på Seved.
Malmö stad har också uttryckt att mötesplatsen inte längre behövs, någonting som Eva Ek Törnberg inte håller med om.
– Den behövdes i fem år när man fick statliga pengar, men nu behövs den inte längre när de statliga pengarna är slut, säger hon.
Emelie Wieslander är sektionschef på Stadsområdesförvaltning Innerstaden och hon betonar att områdesprogrammet inte var finansierat av statliga pengar, men att man fått öronmärkta pengar från staten för punktinsatser.
– Det är inte lika många som söker sig till mötesplatsen idag, och de som gör det är ofta i behov av stöd och insatser som mötesplatsens resurser inte räcker för att tillgodose. Därför ser vi i Innerstaden att en öppen allmän mötesplats inte längre är det som efterfrågas och att vi istället bör satsa på att förstärka det förebyggande arbetet och aktiviteter inom föreningslivet, säger Emelie Wieslander.
Fotogalleri © Seved flyttar till Rolfsgatan i slutet på mars. Eva Ek Törnberg tycker att det känns sorgligt att behöva stänga på Seved, men är samtidigt glad att nya dörrar öppnats på Kulturell Uppercut – och att de kan få finnas kvar i Sofielund.
Föreningens verksamhet kommer förändras en del i samarbete med flytten och det blir mer en fotoförening än ett galleri:
– Vi kommer ha studio och fortsätta vår verksamhet med workshops och evenemang, och så småningom kanske ställa ut också.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen