Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Giftmassor i Landskrona ska schaktas bort

Marken kring metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona är förorenad av zink och tungmetaller, på vissa ställen ner till tre meters djup. Även i grundvattnet finns kraftigt förhöjda halter, enligt en slutrapport som lämnats in till länsstyrelsen.

Omedelbart produktionsstopp infördes på metallåtervinningsföretaget Befesa Scandust i Landskrona i december, sedan alarmerande höga halter av cyanid och tungmetaller uppmätts. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
Nu ska giftmassorna grävas bort och grundvattnet renas.
"Tillsammans med länsstyrelsen har vi definierat ett område där slammet lagrats som vi kommer att gräva ur. Vi kommer även att installera ett antal brunnar som ska pumpa och rena det grundvatten som finns under produktionsanläggningen", säger projektledare Per-Anders Hjort i ett pressmeddelande.
Under schaktningsarbetet kan det inte uteslutas att markentreprenörerna exponeras för oacceptabelt mycket cyanid och det finns även risk för att måsar kan bli cyanidförgiftade om de kommer i kontakt med grundvattnet. Därför rekommenderas i rapporten att cyaniden ska hållas fortsatt innesluten.
Läs alla artiklar om: Cyanidutsläppet i Landskrona
Gå till toppen