Kävlinge

Han är smart som en femteklassare ska vara

Att Aron Gustavsson i Kävlinge är smart är ingen underdrift. I konkurrens med 1 300 sökande är han uttagen att vara med i TV-programmet Smartare än en femteklassare, där barn hjälper vuxna att svara rätt på olika frågor.

Aron Gustavsson är en av eleverna som ska visa att ingen är smartare än en femteklassare.Bild: Sandra Henningsson
När tidningen möter Aron hemma i Kävlinge är han precis tillbaka från ännu en inspelningsomgång av det populära programmet.
Några inspelningsdagar återstår men sedan är det bara att vänta på premiären den 18 mars.
– Det har varit både spännande och roligt att vara med fast jag inte kan prata så mycket om det nu, säger Aron och påminner om det tystnadslöfte han gett.
Bland det roligaste har i alla fall varit att möta programledaren Lasse Kronér och det bästa var när han ringde hem till Aron för att berätta att han som ett av åtta barn blivit uttagen till programmet.
– Mamma och pappa hade inte sagt något trots att de visste så jag blev jätteöverraskad när han ringde upp mig på Skype. Efter blev jag så glad att jag bara hoppade upp och ner.
Fast vägen till telefonsamtalet var lång och började med att Aron på eget bevåg skickade in en ansökan till programmet.
– Sedan blev det en casting i Malmö och efter det ännu en i Göteborg där jag fick träffa Lasse Kronér första gången. Där tror jag att jag hade nytta av att ha stått på scenen inför publik tidigare, berättar Aron.
Han syftar på när han för knappt två år sedan spelade sommarteater på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Då spelade han Lillebror i Karlsson på taket, en roll han var nöjd med även om han helst hade velat spela Skorpan i Bröderna Lejonhjärta.
Det är fortfarande en drömroll men det största vore att spela Harry i Harry Potter.
– Jag gillar att spela huvudroller och tror att den skulle passa mig.
Potterintresset märks också i pojkrummet där bokhyllan är fylld med J.K. Rowlings böcker om den unge trollkarlen.
I datorn finns även en direktlänk till fansidan Mugglarportalen där Aron är ansvarig för ett veckobrev. Där hänger han mycket när han har tid.
Annars är det scouterna och Kulturskolans teatergrupp som tar upp det mesta av fritiden. Utom nu när han måste jobba med skolan efter inspelningsdagarna.
– Men jag sköter det bra tycker jag, säger Aron och får nickande medhåll av pappa Christian som sitter med under intervjun.
På en hylla ovanför Harry Potterböckerna står en annan passion; Nanolego. Det är pyttesmå legobitar som man bygger modeller av och där tronar såväl Eiffeltornet som Big Ben och operahuset i Sydney tillsammans med Parthenon i minformat.
– Fast jag tycker bäst om den här, säger han och visar fram det lutande tornet i Pisa.
Att bygga husmodeller kan även vara en del i allmänbildningen som behövs när man ska vara en smart femteklassare. Och för att hålla uppe allmänbildningen fick barnen olika häften med allmänna frågor de skulle studera in till programmen.
– Då frågade jag pappa om dem och det visade sig att jag kunde mycket mer än honom, säger Aron stolt.

Aron Gustavsson

Bor: I Kävlinge.
Familj: Pappa Christian och mamma Charlotta. Lillasyster Vera, 6 år.
Aktuell: En av eleverna som är med i TV-programmet "Smartare än en femteklassare" med sändningsstart 18 mars.
Gå till toppen