Annons

Annons

Kost med gluten minskar risken för typ 2-diabetes, enligt rapport

Sverige

Den som äter mycket gluten löper mindre risk att drabbas av typ 2-diabetes, visar en studie som genomförts vid universitetet Harvard i USA. För de försökspersoner som åt mest gluten var sjukdomsrisken 13 procent lägre än för dem som begränsade sin konsumtion av det omdebatterade proteinet.

Bild: Emma Larsson

Annons

Gluten är en grupp proteiner som finns naturligt i framför allt vete. Mellan en och tre procent av svenskarna måste undvika gluten eftersom de lider av den autoimmuna sjukdomen celiaki. Men för övriga är vetenskapen enig: inget tyder på att en glutenfri diet ger några hälsovinster.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy