Skåne

Livsviktig canceroperation stoppas på Sus i Malmö med kort varsel

Charlotte Håkanssons cancer har spritt sig till bukhinnan. Kirurgerna vill göra en stor specialoperation som ökar hennes chanser att överleva. I måndags fick hon veta att den operationen inte längre kan utföras på Sus i Malmö.

Charlotte Håkanssons operation ställdes in.Bild: Sandra Henningsson
Samma besked fick ett tiotal andra patienter från hela södra Sverige som står på väntelistan. Orsaken uppges vara vårdplatsbrist på Skånes universitetssjukhus.
– För mig är operationen mitt enda hopp, en fråga om liv eller död. Eller åtminstone respit att leva i några år till, säger Charlotte Håkansson.
Hennes tjocktarmscancer upptäcktes av en slump, när hon deltog i en stor frivillig studie om allmän screening av denna vanliga cancerform. Den aggressiva tumören opererades bort i februari 2016, men efter ettårskontrollen i år visade röntgenbilder att den hunnit sprida sig till bukhinnan.
I förra veckan fick Charlotte Håkansson veta att en förberedande operation var inplanerad 23 mars. I måndags träffade hon sin kirurg, som berättade att allt var inställt. Känslorna åker berg-och-dalbana.
– Jag har varit jätteledsen och chockad, men också arg! säger hon.
– Personalen på onkologen, kirurgen och hjärtintensiven har bemött mig otroligt bra och professionellt. Men hur tänker ledningen som tog ett sådant beslut i fredags, och sedan tvingas andra ringa runt till patienter som är inplanerade för operation? Det är så inhumant!
Charlotte Håkansson bor i Lund och klarar fortfarande att jobba deltid som forskningsstödjande bibliotekarie på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Men sedan nyår har hon känt att något är fel i kroppen, det gör ont i magen och hon samlar på sig vätska.
När vi besöker henne under onsdagen ringer telefonen - och hon får veta att hon kan få en operationstid i Uppsala "inom några veckor".
– Jag blir bara sämre, för mig brinner det i knutarna, säger hon efter det nya beskedet.
"Läkarna har sagt att målet är att bota mig. Om det inte går så kan jag åtminstone få några år till" säger Charlotte Håkansson.Bild: Sandra Henningsson
Den så kallade Hipec-operation som Charlotte Håkansson väntar på innebär att man öppnar buken, skär bort synliga tumörer och sköljer hela bukhålan med cellgifter. Metoden har visat sig effektiv just mot cancer som spritt sig till bukhinnan, där det inte finns så mycket blodkärl.
– Jag fick tolv behandlingar med cytostatika april-september förra året som tycks ha hjälpt mot tarmcancern, där syns inga förändringar längre. Men i bukhinnan har den inte gjort någon nytta.
– Med operationen är min prognos trettio procent bättre.
I Malmö görs ungefär 40 Hipec-operationer om året. De är mycket resurskrävande och kan ta upp emot tolv timmar. Patienterna måste sedan ligga inne på sjukhus i minst tre veckor, vilket är ovanligt länge numera.
Det är just platsbrist på kirurgiska vårdavdelningar som gör att Sus i Malmö slutar utföra operationerna mot cancer i bukhinnan, enligt Björn Ekmehag, ansvarig divisonschef. Det ansträngda läget med operationspersonal har också bidragit. Men han vill inte kalla det "ett beslut" att sluta utföra Hipec-operationerna i Malmö efter nästa vecka.
– Det är en diskussion om vad vi kan göra för att minska belastningen eftersom vi har vårdplatsbrist. Vi kan be övriga sjukhus som utför just denna operation om hjälp, säger Björn Ekmehag.
De stora och komplicerade Hipec-operationerna kan bara göras på fyra ställen i Sverige: Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö. De görs också i danska Århus och i Oslo.
Vad är ert besked till de cancerpatienter som väntar på den operationen?
– Vi kommer att hitta lösningar så att de också kan opereras, men exakt var och när kan jag inte säga idag, säger Björn Ekmehag.
Verksamhetschefen för kirurgen på Sus, Folke Johnsson, säger att sjuksköterskebristen på de kirurgiska vårdavdelningarna kommer att drabba även andra patienter. Främst dem som väntar på operationer i tjocktarmen. För en del finns dock möjlighet att få tid i Ystad, och på andra skånska sjukhus.
– I april kommer det att saknas 28 sjuksköterskor på kirurgens vårdavdelningar. För oss ute i verksamheten är detta den allt överskuggande frågan, säger Folke Johnsson.
Läs mer:Var femte operationssal står tom på Sus efter personalflykt
Läs mer:Förlossningsskadade får vänta åratal när operationstiderna stryps

Fakta/ Hipec-operation

Innebär sköljning direkt i bukhålan med varma cellgifter (Hypertherm Intraperitoneal Chemotherapy).
Metoden började först användas i Uppsala 2003. Sedan 2009 utförs den i Malmö-Lund, sedan 2012-13 även i Stockholm och Göteborg. Används främst för att behandla cancer i bukhinnan som spritt sig från tarmcancer, och har visat sig öka överlevnaden för de patienterna avsevärt.
Läs alla artiklar om: Operationskrisen
Gå till toppen