Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöborna minns Peter Mangs: ”Det var en period av skräck”

Under fredagen förhandsvisade Panora en ny dokumentärfilm om serieskytten Peter Mangs offer. Visningen väcker minnen – besökarna har inte glömt hans brott.

Förhandsvisningen av Manal Masris film ”Brev till en seriemördare” på Panora.Bild: Patrick Persson
För lite mer än tio år sedan sköts 16-årige Kamal Masri. Polisen misstänker att det var Peter Mangs som sköt tonåringen med fem skott. Nu har Kamal Masris syster, Malmöregissören Manal Masi, gjort dokumentären ”Brev till en seriemördare” om händelsen.
Under 2009 och 2010 spred Peter Mangs skräck i Malmö. Vid förhandsvisningen på Panora minns besökarna en mörk tid i Malmös historia.
Läs också Malmöregissör gör film om skjutne brodern och Peter Mangs
Mohamed Hamidi och Vanja Hamidi Isacsson bodde i Malmö när oron för ”den nya lasermannen” spred sig.Bild: Patrick Persson
– Jag minns att jag jobbade på hemtjänsten den sommaren och vart jag än cyklade så kollade jag mig om till höger och vänster. Plötsligt var jag misstänksam mot alla vita män, säger Mohamed Hamidi.
– En dag satt jag på bussen när en kille sprang på och var livrädd. Han trodde att någon hade skjutit efter honom – han var så rädd att han kissade på sig när han kom på bussen. Folk skrek och grät, vi satt bara och väntade och tänkte ”nu skjuter han oss också”, fortsätter han.
– Efterspelet och hur man talar om Mangs idag gör mig väldigt upprörd – att man aldrig talar om honom som en terrorist, trots att det var väldigt tydligt vad det rörde sig om. Det var uppenbara hatbrott, säger Vanja Hamidi Isacson.
Malmöbon Marianne Friedman tycker det är bra att diskussionen om Mangs brott kommer på tapeten igen.Bild: Patrick Persson
– Det är så jag ryser när jag tänker på det. Hela människan Peter Mangs väcker så många frågor. Jag jobbar på Rosengård och har gjort det i många år. Men jag kände mig aldrig orolig under den tiden. Jag har alltid kört bil till jobbet och i min bil känner jag mig trygg.
– Det känns som att skjutningarna idag handlar mer om interna gänguppgörelser, säger Marianne Friedman.
Leif Persson har bott i Malmö i många år. Numera bor han vid Linderödsåsen men jobbar i Malmö.Bild: Patrick Persson
– Jag jobbade i Malmö när det hände så jag blev ju berörd av händelserna. Jag har bott i Malmö sedan början av 80-talet. I och med att jag är bög så har jag väl alltid levt med en hotbild, men jag har aldrig varit rädd. Jag var aldrig i riskzonen för Mangs brott. Det förstod vi ganska snabbt – att han riktade sitt våld mot männsikor som inte var blonda och blåögda.
– Det är farligt om människor som han får grepp om vår stad så att vi inte längre känner att staden är vår, säger Leif Persson.
Siw Steneskog Ek bor i Trelleborg men jobbade nära Manal Masri när hennes bror skottskadades 2006. Barnbarnet Ellinor Ek flyttade till Malmö bara något år efter att Mangs härjade som värst i Malmö.Bild: Patrick Persson
– Just den dagen skulle jag träffa Manal, men så ringde hon och sade ”min bror har blivit skjuten”. Jag började gråta på jobbet. Då visste vi inte att det var Mangs. Det var skrämmande senare när vi hörde att det var någon som sköt efter invandrare, säger Siw Steneskog Ek.
–Jag gick i högstadiet när det hände, i åttan. Jag minns att vi såg på morgonnyheterna i skolan och pratade om det. För mig är det ju några av de där mordfallen som man verkligen minns extra starkt, säger Ellinor Ek.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen