Familj

Minnesord om Tord Wallström

Författaren och journalisten Tord Wallström, Sjöbo, har avlidit, 88 år gammal. Han sörjs närmast av dottern Ylva och sonen Peter och många vänner.

Tord föddes i Katrineholm 1928 och flyttade till Arboga 1934 och till Arboga tidning, för vilken Tord blev chefredaktör 1955 till 1973. Det året blev han reporter på Hemmets Journal och flyttade till Malmö. 1989 lämnade han Hemmets Journal och ägnade sig åt kulturskriverier på frilansbasis och bokskrivande.
Med hustru Eivor, som också var journalist (hon gick bort i oktober 2005) flyttade han till Irland, där han bland annat skrev boken ”Vårt hus på Irland” en kärleksfull skildring av trakten där de bodde. De sista åren bodde Tord på en gammal gård i Björka utanför Sjöbo, som han och dottern Ylva rustade upp.
För mig har Tord betytt mycket. Han var min första fasta arbetsgivare på Arboga tidning 1964. Vi kom varandra nära, och när Tord for ut i världen fick jag ta över hans jobb. En lärorik period i mitt yrkesliv.
Tord hann aldrig leva färdigt sitt händelserika och spännande liv. Han gav aldrig upp sitt skrivande och sina planer och projekt. Hans engagemang i människor och händelser gav honom ett rikt och spännande liv och vänner runt om i världen. Han skrev om tvister och konflikter, människoöden och händelser. Världen blev han arbetsfält. Han ville berätta om orättvisor och livsöden. Förklara konflikter som han kom i kontakt med.
Tord var första journalist att berätta om vad som hände i Nigeria när provinsen Biafra försökte bryta sig ut. Tord följde på eget bevåg med ett militärplan dit. Ingen av de stora tidningarna eller radio och TV hade uppmärksammat tragedin. Lilla Arboga tidning, med cirka 4000 läsare, var först att rapportera om den. Därefter spreds nyheten i hela världen
Tords självklara vapen när det gällde att förklara och hjälpa och försvara utsatta människor och nationer, var ordet. Han skrev om kriget och dess förödelse för landet och människorna och fick 1968 Stora Journalistpriset för reportage i Arboga Tidning, reportage som han spred till andra tidningar. Det blev också ett par böcker om konflikten. Den första, ”Biafra” kom 1965.
Han uppmärksammade också förhållandena I Kurdistan, och skrev boken “Bergen är våra enda vänner!” En deckare har han också skrivit, “Coolboy”, som utspelar sig i trakterna kring Bellyfad i norra Wexford på Irland, där paret Wallström bodde i sex år. Boken har också kommit ut på ett engelskt förlag helt nyligen, översatt av Tord själv.
Långt in i det sista jobbade han med sin boksajt ”Läs en bok”, som har flera tusen följare. Tord var en skicklig journalist och publicist, och Arboga Tidning, var under hans ledning, en riktig plantskola för unga journalister.
Tords och Eivors hem var alltid öppet för vänner och bekanta. Personligen hade jag mycket nära kontakt med hela familjen Wallström och känner tacksamhet för att jag fått ta del av Tords visdomsord och stora journalistiska kunskaper. Under åren har han fungerat som min mentor och vi har haft många intressanta diskussioner. Jag saknar de återkommande telefonsamtalen och kaffestunderna i Tords kök. Mina och min familjs tankar går till Ylva och Peter!
Gå till toppen