Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nästa bygge i Svedala kan bli sydfransk enklav

Svedala kan få något av en sydfransk enklav om några år. Kommunen och företaget Bovieran förhandlar om bygge av ett femtiotal lägenheter med en 1 640 kvadratmeter stor uppvärmd vinterträdgård.

Sydfransk skymning i Svedala? Byggföretaget Bovieran vill återskapa ett stycke fransk riviera. Foto: Bovieran
Företaget har specialiserat sig på att uppföra identiskt lika bostadsområden för åldersgruppen 55 plus.
I Svedala – liksom tidigare på ett tjugotal andra platser i landet – är tanken att bygga tre huskroppar i tre våningar med sammanlagt fyrtioåtta lägenheter.
Det tänkta läget är den nuvarande konstgräsplanen vid väg 108 i tätortens östra utkant.
Förutom bostäder ska området även utrustas med gästlägenhet, samlingslokal, kök och en stor inglasad vinterträdgård.
Här ska klimatet vid franska rivieran återskapas med hjälp av en stor solfångare och en klimatanläggning som bidrar till en temperatur som pendlar mellan 10 och 25 grader beroende på årstid och väder.
Sydliga växter, soffgrupper, porlande vatten, stigar och boulebana ska bidra till trivsel och gemenskap bland de boende.
Foto: Bovieran
– Vi vill gärna komma igång så fort som möjligt. Men det finns ju en fotbollsplan där idag som måste flyttas. Som det ser ut nu blir det först 2019 som vi kan påbörja byggnationen, säger Anders Wimby som arbetar med etablering och projektutveckling inom Bovieran.
Från första spadtaget räknar företaget med sexton månaders byggtid innan inflyttning kan ske.
Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) säger att kommunen principellt är positivt inställd till Bovierans planer och att det nu gäller att enas om exakta villkor.
– Vi har en diskussion om villkoren i ett markanvisningsavtal. Själv ser jag positivt på den typen av etablering som passar bra in i våra planer att utveckla kommunen och tätorten. Min bedömning är ett det här är något som säkert kommer att efterfrågas.
Enligt henne kommer ett eventuellt bygge inte att innebära sämre möjligheter för fotbollen.
– Det här är en yta där vi länge planerat bostadsbyggande. Det kan ske när ytterligare en ny plan byggs intill de två som redan finns vid Aggarpsvallen.
– Vår plan är att samla all fotboll på en plats så att klubbarna kan få ett tätare samarbete och att anläggningarna kan skötas effektivare, säger Linda Allanssson Wester (M).
Gå till toppen