Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny förskola satsar på naturvetenskap, teknik och utforskande pedagogik

Matbuffé, ny teknik och vattenverkstäder – det är några av inslagen på Stationsstadens förskola som invigs idag.

Liaz Büchau, Silas Salmela och Finn Sjöberg testar förskolans ”Fun pad” tillsammans med Anette Hall och Marie Schultz.Bild: Sally Wahlstedt
Liaz Büchau, Silas Salmela och Finn Sjöberg trycker ivrigt på knapparna på ”Fun paden” på Stationstadens förskolas sinnestorg. När de trycker på ett djur på skärmen hörs djurets läte högt och de fnissar förjust när älgen brölar.
– Den är lite som en jättestor iPad, men den fina är att man kan samlas många runt den, förklarar Marie Schultz som är biträdande förskolechef på den nyöppnade Stationstadens förskola i Kävlinge.
På sinnestorget kan barnen utforska allt som rör sinnena. På förskolan finns dessutom ett mattorg och ett sagotorg. På sagotorget finns en scen där barnen kan sätta upp egna teaterpjäser. På mattorget äter de äldre barnen äter alla sina måltider. Maten serveras som en buffé och det finns alltid ett vegetariskt alternativ.
– Det är spännande tycker barnen, det är lite som en hotellfrukost. Det är bra för barnen lär sig anpassa mängden mat när de själva måste tänka efter hur mycket de orkar äta, berättar Marie Schultz.
Förskolechef Susanne Olsson och biträdande förskolechef Marie Schultz framför scenen på sagotorget.Bild: Sally Wahlstedt
Stationsstadens förskola invigs idag och ska husera 144 barn på åtta avdelningar. I fokus står teknik, naturvetenskap och utforskande pedagogik. Mycket inspiration har tagit från Nya Dala förskola i Furulund.
Stationsstadens förskola slog upp portarna den 20 februari och hittills är fem av förskolans åtta avdelningar öppna. I augusti öppnar ännu en avdelning – då för äldre barn.
Miljöerna på förskolan är utformade för att uppmana till utforskande pedagogiskt arbetssätt. Alla möbler har hjul för att kunna möblera om utifrån vad som passar barnen bäst just nu. Dessutom rymmer förskolan två ateljéer och två vattenverkstäder.
Liaz Büchau, Silas Salmela och Finn Sjöberg på Stationsstadens förskola.Bild: Sally Wahlstedt
Fyra av avdelningarna har flyttat till Stationsstaden från Rinnebäcks förskola. Redan långt innan flytten började förberedelserna med att utbilda personalen på Rinnebäck i hur man arbetar med utforskande pedagogik.
– Det handlar om att ta ett steg tillbaka och se vad barnen intresserar sig för. Vi ska titta på barnen och låta oss följa dem, säger Marie Schultz.
Förskolelärarna från Rinnebäcks förskola har följt med till Stationsstaden. Dessutom har kommunen anställt ytterligare sju förskolelärare. I augusti ska ytterligare två anställas.
– Det är roligt för det har varit väldigt lätt att rekrytera personal hit – både på grund av inriktningen på natur och teknik och för att förskolan är helt ny. Det känns härligt att det varit så lätt att få hit bra personal, säger förskolechefen Susanne Olsson.
Vill du läsa fler nyheter från Kävlinge kommun? Gilla "Här i Kävlinge" på Facebook.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen