Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Efter över ett års kamp – 14-årige Oliver fick rätt mot Malmö stad

I mer än ett år har familjen kämpat för att Oliver Pettersson ska få full tillgång till personlig assistans. Förra veckan kom det efterlängtade beskedet, och Kammarrättens dom blir vägledande för hur föräldraansvaret ska tolkas.
– Jag är nästan i chock fortfarande. Det är så skönt – som en sten som lyfter från bröstet.

Oliver Pettersson och mamma Zandra Pettersson.Bild: Hussein El-alawi
Så låter det när Zandra Pettersson beskriver känslan efter att hennes son beviljats personlig assistans "under all vaken tid". Oliver har Downs syndrom, autism och har gått igenom en hjärtoperation, berättar Zandra Pettersson.
Hela familjen har kämpat för Oliver Pettersson rättigheter i över ett år sedan Malmö stad beslutat att dra ner på hans assistanstimmar.
– Jag brinner för Olivers rättigheter, för handikappades rättigheter. Jag fattar inte varför kommunen skulle dra ner på Olivers hjälp. Han har ju sitt handikapp och läkarna säger att det blir mer krävande ju äldre han blir.
Sofia Söderström, familjens ombud från LSS Assistans, tycker det är oroväckande vad som krävts för att Oliver ska få den hjälp han behöver.
– Det är skrämmande att man ska behöva kämpa så länge. Tyvärr är det då många i samma sits som inte orkar och ger upp, säger Sofia Söderström.
Oliver PetterssonBild: Hussein El-alawi
Den långa rättsprocessen mellan Olivers familj och Stadsområdsnämnd Väster har koncentrerats kring hur föräldraansvaret ska tolkas.
Familjen överklagade Malmö stads ursprungliga beslut till Förvaltningsrätten, men överklagan avslogs i stort. I sin dom pekade Förvaltningsrätten bland annat på föräldraansvaret: att föräldrarna förväntas stå för en del av pojkens tillsyn.
Efter en ny överklagan till Kammarrätten fick Oliver Oliver Pettersson och hans familj rätt. Den högre instansen gick emot Malmö stad och Förvaltningrättens linje. Med tanke på pojkens ålder – och hur självständiga ungdomar utan funktionshinder är i den åldern – kan inte föräldrarna förväntas ta ansvar för den mängd tillsyn pojken kräver, skriver Kammarrätten i sin dom.
Sofia Söderström förklarar att bedömningen av föräldraansvaret ska utgå från den mängd hjälp och tillsyn ett barn i samma ålder utan funktionsnedsättning kräver.
– Felaktiga bedömningar är tyvärr väldigt vanliga. I den åldern som pojken är i klarar sig de flesta barn mycket på egen hand – det gör inte den här pojken. Då ska inte hans föräldrar behöva ta mer än andra.
Fallet har en betydelse bortom Oliver och hans familj, förklarar Sofia Söderström, då föräldraansvaret ofta används som förklaring för att dra ner på assistanstimmar.
– Det är väldigt viktigt med fall som det här, som visar hur föräldraansvaret ska tolkas. Domen blir nu vägledande eftersom den kommer från Kammarrätten.
Oliver tillsammans med familjens ombud Sofia SöderströmBild: Hussein El-alawi
Beslutet innebär ett steg framåt för Oliver Oliver Pettersson och familjens liv.
– Mycket handlar om självständigheten. Att han ska få det så normalt som möjligt. Andra 14-åringar är ju inte heller med sina föräldrar hela tiden. Det blir väldigt bra för hela familjen, säger Zandra Pettersson.
Fotnot: Kammarrätten är den andra instansen i mål mellan privatpersoner och myndigheter. Om prövningstillstånd tilldelas kan fall överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.
https://www.sydsvenskan.se/2011-11-17/bedragerierna-ett-han
Gå till toppen