Dygnet runt

Omtyckt Malmörestaurang säljs – stänger kaféet på Moderna i helgen

Dagarna är räknade för restaurangen Njutbar på Stora Nygatan. Krögaren Alexander Näslund är sugen på förnyelse och har lagt ut Njutbar till försäljning. Kaféet på Moderna Museet stänger redan nu i helgen.

Bild: Jonas Gillberg
Huset på Stora Nygatan 23 har varit Alexander Näslunds hem på många sätt. Han har inte bara drivit restaurangen Njutbar där i tolv år, utan har även under lång tid bott i huset både som ung och vuxen. Men för något år sedan flyttade han från huset privat och nu är det dags att även lämna restauranglokalen. Förra veckan lades Njutbar ut till försäljning och Alexander Näslund säger att han är redo att lämna redan imorgon om rätt bud kommer.
– Mäklaren säger att det kan dröja allt mellan en månad och ett år, men i den bästa av världar är det sålt innan sommaren så att jag kan ta ledigt. En sådan där klassisk femveckorssemester som jag bara har hört talas om, skrattar Alexander Näslund.
För tolv år sedan arbetade han på Möllans Ost vid Möllevången och hade ett stort intresse för ostar och chark. Men han hade alltid haft en dröm om att starta eget. Njutbar på den gamla hemadressen blev resultatet och Alexander Näslund har sett hur Stora Nygatan och Malmö har förändrats från det gråa 90-talet till dagens dynamiska krogliv.
– Rent ekonomiskt har det varit ganska stabilt här. Det är klart det finns en liten överetablering i Malmö, men det är ju jätteroligt att Malmös restaurangliv blomstrar så idag, säger Alexander Näslund.
För det är inte ekonomiska faktorer som gör att han säljer. Utan det handlar om förnyelse.
– Jag har varit på Njutbar så länge nu att jag har tröttnat lite. Det är fortfarande fantastiskt roligt att jobba med mat och dryck, men jag vill göra något nytt, säger Alexander Näslund.
Han har många idéer, men inget konkret är bestämt. Det kan bli att han startar eget igen eller att han tar en anställning någonstans. Det tänker han inte bestämma förrän han har haft en rejäl semester. När det nu blir.
Fast redan nu till helgen sker en del av förändringen. Njutbar har de senaste två och ett halvt åren nämligen drivit kaféet på Moderna Museet i Malmö. De tog över när Anders Vendel flyttade ut. Men nu på söndag stänger Alexander Näslund ner verksamheten där.
– Jag behöver fokusera mer på Njutbar och förbereda inför försäljningen. Så fort man breddar verksamheten så tappar man fokus och jag kan inte vara på två ställen samtidigt. Men vi för fortfarande diskussioner och jag vill gärna hjälpa till i en övergångsfas, så vi får se hur det blir, säger Alexander Näslund.
Moderna Museet Malmös chef Iris Müller-Westermann bekräftar att de nu letar efter en ny samarbetspartner.
– Vi hoppas kunna hitta någon som kan komma in så snart som möjligt. Vi har haft ett bra samarbete med Alexander, men det här ger oss en möjlighet att hitta en ny profil på kafédelen, säger Iris Müller-Westermann.
Alexander Näslund kunde på fredagsmorgonen glädja sig åt en positiv recension från Sydsvenskans krogkritiker Bong som skrev att Njutbar får en att ”känna sig som om man bodde vid Medelhavet”. Alexander Näslund skrattar mest åt sammanträffandet att recensionen kommer samma vecka som Njutbar lagts ut till försäljning.
– Det är bara roligt. Recensionen var ett fint erkännande, säger Alexander Näslund.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Njutbar
Gå till toppen