Heidi Avellan

Heidi Avellan: Pussy hat passar på pampar. Också.

Byggnads styrelse i rosa mössor.
Hederskultur. Löneskillnader. Machonationalism. Visst finns det utmaningar. Ändå hakade kvinnodagens debatt upp sig på mössor och skämt.
Bröst är beviset på att män kan fokusera på två saker samtidigt, skojade programledaren Paolo Roberto på sociala medier. Sexistiskt? Visst, mot både kvinnor och män. Kul? Lite. Men när den unge feministen Abdirahman Mohammed Ahmed tyckte att jämställdheten inte får krympa yttrandefriheten blev Fi-stugan för trång.
”Någon skämtar lite fel och alla upprörs, allt medan kvinnor runt om i världen drabbas av våldtäkt eller könsstympning”, skriver han på SVT-Opinion (15/3). Tänkvärt.
Byggnads förbundsstyrelse prutade på prestigen och publicerade gruppfoto – medelålders vita män – i rosa mössa med kattöron.
Stöd, tänkte de, en protest mot alla orättvisor i byggbranschen. Tondövt, tänkte andra – och med viss rätt.
Men feminister borde inte vara så snarstuckna. Det är värre att strunta i hur kvinnor har det än att bära pussy hat och visa att man åtminstone uppfattar problemet.
Annars fastnar debatten i debatten, gång på gång. Stingsliga reaktioner får feminismen att framstå som en sekt, istället för att bjuda in fler – och bygga jämställdhet.
Gå till toppen