Redhawks

Redhawks sköna sits: Allt att vinna och inget att förlora

Cristopher Nihlstorp fredar målet från en Växjöattack, smålänningarnas sportchef Henrik Evertsson (längst upp till höger) samt en jublande Andreas Thuresson.Bild: Bildbyrån
Ingen kan blunda för att Malmö Redhawks kvartsfinalmotståndare Växjö Lakers är något av rymdålderns smartaste lagbygge. År 2000 låg Smålandsklubben i division 2, vi pratar alltså om den fjärde nivån i hockeyns seriepyramid.
Byggmästaren med den guldkantade murarsleven är sportchefen Henrik Evertsson. Han har gjort sig känd som en smultronletare på hockeyns bakgårdar.
Under färden genom seriesystemet gjorde han effektiva lågbudgetvärvningar och fann spelare som hamnat fel, inte minst i Nordamerikas myriad av farmarligor.
2011 nådde Växjö SHL. De tre senaste säsongerna har man kunnat utfärda en semifinalgaranti – med SM-guldet 2015 som kronan på verket.
Och nu har förstås Henrik Evertsson en åtskilligt större plånbok att jobba med, men det hindrade honom inte från att fynda i exempelvis Pantern inför säsongen. Från Kirsebergsklubben hämtade Evertsson in forwarden Pontus Netterberg och målvakten Viktor Andrén, den sistnämnde var i och för sig utlånad från Växjö.
Men det är lite så Henrik Evertsson jobbar. Blandar prestigevärvningar med halvdoldisar i en väldigt attraktiv mix.
Och hur ska då Redhawks knäcka Växjökoden?
En handfull Malmöspelare har passerat genom den småländska storklubben de senaste åren: Oscar Alsenfelt, Cristopher Nihlstorp, Nils Andersson, Rhett Rakhshani och Noah Welch.
De har tagit del av Växjös DNA och själ – och kan säkert bidra med något matnyttigt.
De tre faktorerna målvaktsspel, power- och boxplay är alltid rysligt viktiga, därefter kan vi stapla på måstehögen med disciplin och arbetsmoral. Men det gäller också våga vara modig och kreativ och ändå ha bromsberedskap och säkerhetsbältet på. En svår balansakt.
Malmö Redhawks måste emellertid vinna målvaktskampen klart för att ha skuggan av en chans. Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp behöver vara bättre än Viktor Andrén och Joacim Eriksson. Det är känslan.
Mot serievinnaren och guldaspiranten Växjö, har Redhawks allt att vinna och inget att förlora.
Ett skönt outsiderläge.
Läs alla artiklar om: Redhawks 17 mars
Gå till toppen