Redhawks

Richard Åkesson: Slutspelsparet inget exotiskt inslag längre

Växjöspelarna fick ofta anstränga sig rejält för att freda sin målbur.Bild: JONAS LJUNGDAHL
Det var något av mästarklass som Malmö Redhawks visade upp i Växjö. Lagets fantastiska andraperiod med 14-0 i skott gjorde grundserieettan till en slutspelsstatist. Vem hade kunnat förutse det?
Växjö kvitterade med tio sekunder kvar att spela av ordinarie tid men Redhawks visade på nytt sin kraft och sitt mod i förlängningen och hete Nichlas Hardt avgjorde.
Redhawks har tre raka segrar i slutspelet och går in till första SM-kvartsfinalen någonsin i Malmö arena med ett självförtroende fyllt till bredden.
Vilket grepp som Malmö Redhawks har kopplat. Det kan väl inte bli annat än fullsatt i Arenan på söndag? Något annat vore skam.
Jag är gammal nog att ha upplevt möten mellan MFF och Öster när Isstadion i Malmö var ny men klubbarna en exotisk företeelse i Hockey-Sverige som ett vintertidsfördriv för de legendariska fotbollsledarna Eric Persson och Stig Svensson.
Föreningarna ombildades.
MFF blev Mif och turnerade runt på småländska vintervägar med överskottet från de ledande klubbarna norröver. Det fanns år då Mif inte hade mer en kontrakterad femma när sommarträningen började.
Efter att ha varit nere på botten 1984 steg byggmästaren Percy Nilsson in och köpte Malmö till finrummet med SM-guld 1992 och 1994.
Nybildningen Växjö HC gick i konkurs i sina försök att nå toppen och 1997 bildades Växjö Lakers ur spillrorna.
2015 blev Lakers svenska mästare genom småländsk smartness, lite som Stig Svensson en gång i tiden skapade fotbollsmästarna Öster.
Tidigare i veckan stod jag och pratade med tidigare SM-guldvinnaren Håkan Åhlund efter Panterns uppstickarsäsong.
Han bjöd gemytligt in på tårta i Stadionlokalerna där Timo Lahtinen skapade mästarlaget, men där efterföljare som Niklas Wikegård, Stephan Lundh och Per Bäckman kring millennieskiftet fick uppleva det faktum att vara i slutspel i Malmö inte var tillräckligt bra.
Det var guld som gällde, omsättningen på leverantörer blev för stor och Malmöbygget rasade ihop. Nu är tålamodet större.
Efter femton år av drömmar och visioner är det på nytt verklighet med en kvartsfinalserie mot den intressantaste uppstickaren i SHL på senare år.
Förra gången det begav sig blev HV 71 för svårt. Peter Andersson var med på isen då i ett lag som jobbade sig upp från en sistaplats i serien.
Lakers har bevisat vad man kan i den nya tiden. Peter Andersson har tränaransvaret när förväntningarna är nedskruvade i det som emellanåt kallas Sveriges Hockeyhuvudstad. Han vet vad som krävs på alla sätt.
I Oscar Alsenfelt har Redhawks det främsta som behövs i ett framgångsrikt lag, en målvakt utöver det vanliga. Tio sekunder från en ny nolla.
Och det finns driv, kraft och energi i det är moderna och riktigt spännande Malmö Redhawks. Men det är ju bäst av sju som gäller.
Läs alla artiklar om: SHL-slutspelet
Gå till toppen