Redhawks

Slutspelsveteranen vill gå långt med Redhawks

Vinna eller försvinna är vardag för Erik Forssell. Malmö Redhawks lagkapten har gjort över hundra slutspelsmatcher och har en bra känsla inför första SM-kvartsfinalen mot Växjö. – Vi måste spela vårt bästa spel, både individuellt och som lag, säger han.

Erik Forssell gjorde mål mot Växjö senast och har stött på laget flera gånger i slutspel – i final förra året och semifinal året innan dess.
Senaste besöket i Växjö för bara en vecka sedan slutade med Malmöseger 5–4 och med Erik Forssell som en av målskyttarna.
Vinstens betydelse i en på pappret betydelselös seriematch kan såklart diskuteras inför det som väntar i kväll.
– När pucken släpps är det inte så mycket värt, men det är ingen nackdel i alla fall, säger Erik Forssell.
Det gäller att hitta guldkorn inför kvartsfinalserien som beskrivs som den mest förutsägbara – seriesegrarna Växjö ska bara slå laget som krånglat sig vidare till sin första SM-kvartsfinal på femton år.
– De är solida som lag, bra spelare med individuell skicklighet. Framförallt har de ett djup i laget med många kedjor som kan göra det, konstaterar Erik Forssell.
Samtidigt finns det utrymme att överraska för en underdog med allting att vinna.
Åttondelarna mot Luleå var perfekt uppvärmning för Malmö Redhawks.
– Två matcher var ganska optimalt, sedan fick vi ändå ett litet break innan kvartsfinalerna, säger Erik Forssell.
Det är nu det verkligt roliga börjar och Malmö Redhawks 35-årige lagkapten har ruskigt mycket rutin från den här typen av situationer.
Med Skellefteå gjorde han nio raka slutspel. Han har sex raka finaler och två SM-guld. Sammanlagt 119 slutspelsmatcher.
Det är ingen underdrift att påstå att Erik Forssell vet vad som krävs.
– Allting ställs lite mer på sin spets. Varje situation blir lite mer viktig. Det gäller att kunna hantera det mentalt, säger han.
Redhawks coach Peter Andersson högaktar de rutinerade spelarna. Det är de som höjer rösten när laget samlas mitt på isen efter torsdagens träningspass i Malmö arena.
– Gruppen blir stark när man har spelare som har varit med om mycket. De säger bra saker och de gör bra saker, de yngre får något att titta på och förstå, säger Peter Andersson.
Han räknar med att kunna matcha samma manskap som i mötena med Luleå. Magnus Häggström och Konstatin Komarek är fortfarande inte disponibla.
Växjö blir en rejäl utmaning.
– Det är ett lag som vill ha puck och som är skickligt med puck. För oss är det viktigt att fortsätta som vi har gjort på slutet, tror på det vi gör, spela vårt spel, säger Peter Andersson.
Malmö Redhawks möten med Växjö under ordinarie säsong (Redhawks siffror först)
9 mars: 5–4 (b)
Målskyttar: Nichlas Hardt, Fredrik Händemark, Erik Forssell, Lars Bryggman, Andreas Thuresson.
23 feb hemma: 4–3 efter straffar (h)
Målskyttar: Rhett Rakhshani 2 (inklusive avgörande straffen), Lars Bryggman, Fredrik Händemark.
17 nov: 1–2 (b)
Målskytt: Erik Forssell
27 okt: 0–3 (h)
Läs alla artiklar om: Redhawks 17 mars
Gå till toppen