Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Spykenelever undersöker attityden till tiggare

Är det jobbigt när tiggare frågar om pengar? Eller borde samhället hjälpa dem mer? Det är några av de frågor som eleverna på Spyken vill ha svar på i sin årliga attitydundersökning.

Anna Brink, Kira De Kroon, Josefin Magnusson, Viktor Sellström och Amanda Hultén läser andra året på gymnasieskolan Spyken i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utanför matsalen på gymnasieskolan Spyken står Kira de Kroon, Josefin Magnusson, Viktor Sellström och Amanda Hultén och delar ut enkäter.
– Än så länge går det inte att se något mönster. Det var lite trögt i måndags, men nu har cirka 600 elever svarat på enkäten, säger Viktor Sellström.
För ett år sedan startade gymnasieskolan Spyken attitydundersökningen bland elever och lärare på skolan.
Förra året var temat näthat. Årets undersökning handlar om ungas attityd till tiggare.
– Det görs mycket undersökningar om vad äldre tycker. Men det är minst lika viktigt att se hur ungdomar förhåller sig till aktuella samhällsämnen, säger Anna Brink, andraårselev på Spyken.
Målet med enkätundersökningen är att få in 1 000 svar och skapa en kunskapsbas med information som kan säga något om hur det var i Lund 2017.
– Tänk om vi skulle kunna gå tillbaka i tiden och se hur attityden bland unga var till de största samhällsdiskussionerna. Det hade till exempel varit intressant att veta vilken inställning unga hade till stereotyper för 30 år sedan, säger Anna Brink.
Enkäten är utformad av andraårseleverna som läser samhällsprogrammet med beteendevetenskapsinriktning på gymnasieskolan Spyken i Lund.
– Det är ett kul sätt att kombinera den annars teoretiska utbildningen med praktik, säger Anna Brink.
Resultatet av undersökningen kommer att presenteras och diskuteras på Readme-konferensen om utanförskap den 28 mars. Förutom elever från Spyken deltar även ledande experter och forskare på området.
Gå till toppen