Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tolvåkersområdet får ny skola och idrottshall

Tolvåkersbadet i Löddeköpinge ska rivas och ge plats för en ny, stor idrottshall. Och snart börjar den stora ombyggnaden av Tolvåkersskolan och dagiset strax intill.

Nu har kommunstyrelsen i Kävlinge bestämt att Tolvåkersbadet ska rivas, när den nya simhallen står klar i Kävlinge. Det öppnar för en radikal förnyelse av Tolvåkersområdet i Löddeköpinge:
– Badhusbeslutet har löst upp en massa olika frågor som vi inte har kunnat göra något åt tidigare.
– Det här blir en helt ny utformning av Tolvåker, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M).
Så här kan den nya Tolvåkersskolan se ut, enligt en visionsbild från Zoomarkitekter.Bild: Illustration: Kävlinge komun
De formella besluten är inte fattade. Men det finns en bred, politisk enighet om att hela Tolvåkersområdet ska stöpas om.
Först ska Tolvåkers förskola rivas och ge plats för en ny.
– Det har visat sig att det inte är möjligt att renovera Tolvåkers förskola på grund av fuktproblem. Sedan är själva utformningen gammal, förskolan är lite mörk och trång, säger Pia Almström.
Därefter ska Tolvåkersskolan byggas ut och byggas ihop med Söderparksskolan, som ligger intill. Den gamla, platta delen av Söderparkskolan från 1960-talet ska rivas. Den nya skolan blir en sammanbyggd, större grundskola för barn i årskurserna F-9.
När Tolvåkersbadet rivs ska det ersättas med en fullskalig idrottshall, som liknar hallen som kommunen idag hyr på Center Syd-området. Den nya idrottshallen ska byggas ihop med sporthallen som ligger alldeles intill badet.
– Fördelen om man har två stora idrottshallar bredvid varandra är att man kan ha större arrangemang där. Det blir ungefär som i Kävlinge med två stora och två lite mindre hallar som är helt ihopbyggda, säger Almström.
Fredric Palm, som är strategisk planeringschef i kommunen, ska tillsammans med övriga tjänstemän ta ett helhetsgrepp på Tolvåkersområdet. Några pusselbitar att fundera på är om det går att hitta nya lokaler till kulturskolan, fritidshemmet samt dans- och musikföreningen Zwing it, som idag finns i Löddeköpinge Folkets Hus.
– Allt är inte färdigplanerat. Men det finns många nya parametrar som man kan ta med i det här tänket, säger Pia Almström.
Gå till toppen