Vellinge

Tröttnade på tomater – så föddes succén Vellingeblomman

Tanken var att Dan Tedestål skulle ta över sina föräldrars tomatodling, men det enformiga arbetet blev för tråkigt. Istället kombinerade han gröna fingrar med arkitektdrömmar – och startade upp Vellingblomman.

Att det snart är påsk är inget som man kan undgå att lägga märke till på Vellingeblomman. Växtavdelningen är full av säsongens blommor och en annan del av den flera tusen kvadratmeter stora butiken har fyllts av påskfjädrar och hönor och allt annat som hör påsken till. Att satsa stort på våra största högtider är något av Vellingeblommans specialité, och bakom succén står vd:n Dan Tedestål som äger företaget tillsammans med sin fru Elisabeth.
Det hela började med att han blev uttråkad på sina föräldrars tomatodling.
Vellingeblommans ägare Dan Tedestål startade upp företaget 1981.Bild: Hussein El-alawi
– Det var meningen att jag också skulle bli tomatodlare, vilket jag blev. Men jag trivdes inte så bra med det, det var mycket samma jobb. När man var färdig i ena änden så var det bara att börja i den andra och göra samma sak igen, och det var inte jag, säger Dan Tedestål.
Tomatodlingen, som låg på samma plats där Vellingeblomman ligger i dag, startade hans föräldrar Greta och Ingvar Nilsson på 50-talet. Dan Tedestål jobbade där i tre år.
– Jag började med torghandel parallellt med att jag var tomatodlare. Då sålde jag växter och det spred sig på byggden till folk som ville köpa. Då tänkte jag att det här kan man nog göra någonting av. Så vi inredde en del av tomatodlingen, 300 kvadratmeter, till butik.
Flygfoto över tomatodlingen från 50-talet.
1981 startade han Vellingeblomman och elva år senare fick han en förfrågan som blev början till den tomteby som i dag är deras största kundplåster. En leverantör frågade om han kunde hjälpa till att sälja plastgranar och då ordnade han en liten miniskog med granar inne i butiken, vilket blev ett lyckat koncept. 1993 drog julen igång ordentligt på Vellingeblomman med en utbyggnad på 3000 kvadratmeter. Det var också under mitten av 90-talet som Elisabeth Tedestål blev engagerad i verksamheten. I dag är hon personalansvarig för de drygt trettio anställda.
Dan och Elisabeth Tedestål äger och driver Vellingeblomman tillsammans.Bild: Elin Wrethov
Tomtebyn är stängd för säsongen, men bakom kulisserna står alla platsbyggda små husfasader och annan rekvisita kvar och väntar på att pyntas om inför nästa jul. Tomtebyn hintar om ett av Dan Tedeståls största intressen – att skapa.
– Jag ville bli arkitekt när jag var liten. Det var min dröm. Jag ritade mycket hus och jag byggde även hus i papp. Matte och de logiska ämnena i skolan var roliga, men plugga var inte min grej. Då blev det det här istället.
Bit för bit har fler och större utbyggnader gjorts och nu rymmer Vellingeblomman, förutom alla växter, även en inredningsdel, ett zoo, en matbod och ett kafé. Byggnaden som kaféet finns i var från början Dan Tedeståls farfars mormors hus. När det gjorts om till kafé och skulle namnges var det en självklarhet att det skulle få heta Farmor Idas café.
– Farmor var väldigt glad i att baka. När vi skulle öppna kaféet var det det som avgjorde. Hon dog 1996 och vi öppnade kaféet 1997.
Krukväxterna står i den del av varuhuset som fanns när hans föräldrar hade tomatodling.Bild: Hussein El-alawi
Att Vellingeblomman blivit ett utflyktsmål som omfattar betydligt mer än blommor beror, förutom Dan Tedeståls intresse för att skapa, även på den tuffa konkurrensen inom handelsbranchen.
– Det är tuffare och tuffare för varje år som går. Det är svårt att nå ut till folk, även om det här är stort och speciellt.
Under åren har företaget testat alla tänkbara metoder för att nå ut till potentiella kunder, men att attrahera kunder är lättare sagt än gjort. Dessutom verkar människor inte köpa blommor på samma sätt som förr.
– Vi har provat allt, men man når inte ut. Och tiderna förändras. Folk har inte lika mycket blommor i fönsterna längre. För tio år sedan hade alla blomsterlådor med blommor under fönsterna, det ser man nästan inte i dag. Därför har vi skapat andra grejer för att ligga på samma nivå år efter år.
Han började som torghandlare, här på torget i Trelleborg.
Fram tills för något år sedan var Dan Tedestål engagerad i allt som rörde företaget och först nu har han börjat trappa ner och tar det lite lugnare. Han ska fortsätta jobba på Vellingeblomman så länge han tycker det är roligt.
– Har man jobbat mellan sjuttio till åttio timmar i veckan i 35 år så vet man inget annat. Det är ett sätt att leva.
Under jul, påsk och halloween ordnas stora utställningar i varuhuset.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen