Himma

De lämnade tvåan i stan och skapade ett liv på landet

Från vitt och fräscht till till ett liv med mycket färg. Ingrid Fredricsson och Sten Hallberg flyttade från en tvåa i Lund till en ny tillvaro i sekelskifteshuset i Hammarlunda kyrkby.

Bild: Caroline Tengen
– När vi flyttade in i huset här i Hammarlunda 1994 målade vi princip allt i vitt, berättar Ingrid samtidigt som hon visar vägen in i boningshuset. Nu, 23 år senare, finns det inte en vägg som är vit. Varma dova toner, lite operfekta ytor i kontrast till de vackra stuckaturerna och taken som fått behålla den vita färgen.
Sekelskiftshuset fick ta sin tid att renovera. Parets företag ligger i gamla snickarverkstaden och som också är showroom, galleri och kurslokal.Bild: Caroline Tengen
Huset på runt 200 kvadratmeter rymmer förutom parets hem en lägenhet för uthyrning. Väggarna är halvmetertjocka och fönstersmygarna djupa. Det hörs ingenting från lägenheten som de hyr ut till ett studentpar. Även takhöjden på över tre meter skvallrar om att huset har många år på nacken. Huset byggdes 1911 och har sedan dess innehållit allt från skrädderi till kiropraktorpraktik. Tomten på över 5 000 kvadrat omges av pampiga lövträd och rester av buxbomhäckar vittnar om att den en gång har haft ett parkliknande utseende.
–Jag gillar mixen av gammalt och nytt och vill gärna möblera med personliga detaljer. Jag har flera saker här hemma som har en rolig historia bakom sig. Pappas jaktskåp till exempel och skänken i matrummet som kommer från snickarboden och sedan stått ute i trädgården i två år innan jag bestämde mig för att ta in den och klä bänkskivan med marockanskt kakel, berättar Ingrid.
Bild: Caroline Tengen
Bild: Caroline Tengen
De flyttade från en tvårumslägenhet i Lunds innerstad direkt till det stora huset och har gjort det mesta av renoveringen helt själva. Paret har ägnat många timmar tillsammans med att rita och skissa sig fram till olika lösningar. Helheten har vuxit fram efterhand och båda har varit överens om att det fick lov att ta tid. Senaste projekt var köket som de färdigställde för ungefär fyra år sedan.
Bild: Caroline Tengen
Bild: Caroline Tengen
– Vi ville ha ett arbetsvänligt kök eftersom vi båda älskar att laga mat. För att skapa en blandning av industri och bistrokänsla så knackade vi ner putsen på två av väggarna och körde rostfria bänkskivor och spegelglasfronter på kyl och frys. En del av den gamla skåpinredningen kunde vi faktiskt återanvända men merparten av köksinredningen är ny. Den gjordes av ett snickeri i Dalarna efter våra egna skisser. Och det bästa av allt är den inbyggda kaminen.
Ingrid är också konstnär och drömmen om en egen färgbutik har funnits länge. Hon lämnade sitt jobb som ekonom på Region Skåne för att ägna sig åt det egna företaget. Sten arbetar fortfarande som managementkonsult men hjälper till i butiken på helger och kvällar.
Hemma hos:
Var: I Hammarlunda mellan Lund och Höör.
Huset: Byggt 1911, 220 kvm på 1,5 plan samt 5 000 kvm tomt.
Gör: Driver tillsammans färgbutiken Kalk i Hammarlunda. Sten arbetar också som managementkonsult.
Intressen: Inredning, konst, resor, hund. Sten har ett intresse för motorcyklar.
Följ Himma på Instagram!
Läs alla artiklar om: himma
Gå till toppen