MFF

Max Wiman: Fem frågor Malmö FF behöver få svar på

1. Hur är egentligen den organiserade offensiven mot ett samlat försvar?
Mot Rosenborg spelade MFF strålande anfallsfotboll med fart i omställningsspelet. Men i andrafasspel – ”uppställt spel” skulle man kunna kalla det, har det sett lite segt, orörligt och statiskt ut. MFF har i de situationerna fått in lite för lite folk i straffområdet.
Mot Jönköping hade laget bara två avslut på hela matchen och målchanserna har om man jämför med förra året varit oroväckande få generellt, med undantag mot Rosenborg och i någon mån Sirius.
2. Som en följd delvis av detta – hur är det med målskyttet?
MFF har gjort sex mål på sju matcher. Det kan kvitta så här långt, men ju närmare seriestarten, desto mer besvärande är en låg målfabrikation i bagaget förstås.
Jo Inge Berget 2, Magnus Wolff Eikrem 2, Pawel Cibicki, Andreas Vindheim och Tobias Sana har hittat rätt än så länge.
Klart att Markus Rosenberg – som han också säger i Sydsvenskans Magasin Marbella – gärna vill få bort sin nolla.
3. Sitter organisationen i defensiva fasta situationer?
Markeringen har varit svajig stundtals under våren, ledningen har varit tydlig med att alla måste ta ansvar. I fjor släppte MFF till ytterst lite bakåt på fasta situationer. I en stark och kanske jämnare allsvenska avgör ofta sådana situationer. Felmarginalerna måste ner.
4. Hur fungerar och agerar nya mittbacksparet Lasse Nielsen och Franz Brorsson om de sätts under rejäl press?
Mycket har sett lovande ut, MFF har kunnat spela ett högt försvarsspel. Men man har inte utmanats med särskilt mycket inspel bakom backlinjen. Molde spelar aggressivt och det kan bli ett bra test för om Nielsens och Brossons snabbhet och placeringsförmåga och kanske framför allt om samarbetet sitter där. Nielsen har vid ett par tillfällen också varit slarvig i uppspelen, utan att vara särskilt pressad.
5. Tio starka minuter behöver bli 30.
Anders Christiansens inhopp mot Jönköping gav nästan orimligt mycket. Nu får han högst 30 minuter och kan han fortsätta att så snabbt hitta matchform, är det guld värt för MFF. ”AC” kommer att vara en verklig nyckelspelare 2017, som lagets motor. Att han ser så stark ut på träning redan nu efter sex månaders skadefånvaro är närmast sensationellt.
Gå till toppen