Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

L vill satsa på 2 000 trygghetsvakter

Liberalerna vill satsa på 2 000 kommunala ordningsvakter i väntan på fler poliser. – Det är en nödlösning för att det inte finns tillräckligt med poliser, säger partiledaren Jan Björklund. Inrikesministern är försiktigt positiv till förslaget.

Liberalernas partiledare Jan Björklund inledningstalar vid partiets riksmöte i Västerås.Bild: Pontus Lundahl/TT
Liberalerna (L) vill sätta ett nytt mål för antalet poliser i Sverige, 25 000 senast år 2024 i stället för dagens 20 000. På kort sikt vill partiet att 2 000 poliser inom tolv månader omplaceras från skrivbordsarbete till yttre tjänst på gator och torg. Det ska, enligt Björklund, ske genom "avbyråkratisering", fler civilanställda och genom att uppgifter polisen har i dag läggs på andra myndigheter. Det handlar framförallt om olika typer av tillståndsgivning.
Regeringen ställer sig dock kallsinnig till vad inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar en "auktion" om antalet poliser.
"Sverige behöver fler poliser och regeringen har redan satsat över två miljarder kronor för att vi ska nå dit. Men jag tänker inte ge mig in i någon polisauktion. I går ville Liberalerna ha 22 000 poliser, i dag säger de 25 000. Vad bjuder de i morgon?" skriver han i ett sms till TT.
Liberalerna vill också riva upp delar av polisreformen, som man hävdar har lett till en byråkratisering och fler poliser på kontor.
I väntan på fler patrullerande poliser föreslår partiet ett statsbidrag på 500 miljoner kronor så att kommunerna kan anställa 2 000 ordningsvakter. Förebilden är trygghetsvakter som kommunen hyrt in i L-styrda Landskrona.
– Det har gett resultat i form av att det påtagligt lugnat ned sig i själva citykärnan i Landskorna på fredag och lördagskvällar, säger Björklund, som i helgen deltar vid Liberalernas riksmöte i Västerås.
På frågan om det inte finns risker med att låta privata vakter sköta en del av polisens uppgifter, svarar han:
– Det är absolut inte en långsiktig lösning, men man måste upprätthålla trygghet på gator och torg så att människor vågar vara där.
Björklund betonar att ordningsvakternas befogenheter är tydligt reglerade i lag. Ordningsvakterna kan vara beväpnade om de har gått en sex månaders utbildning och har tillstånd av länsstyrelsen.
– De har inte polismans befogenhet, men de har ändå en lugnande effekt. De har beväpning för att kunna skydda sig själva, säger Björklund.
Anders Ygeman är försiktigt positiv till förslaget.
"Det finns invändningar, men förslaget om ordningsvakter som stöttar polis saknar inte poänger. Jag är alltid beredd att diskutera konstruktiva idéer" skriver han i ett sms till TT.
Liberalerna pekar på att Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst polistäthet per invånare. En polis på 500 invånare jämfört med en på 300 i Europa i genomsnitt. Anders Ygeman har dock tidigare påpekat att det är svårt att jämföra länder eftersom polisen kan ha olika uppgifter i olika länder. I till exempel Spanien, med hög polistäthet, används poliser för att lappa felparkerade bilar.
Liberalerna bedömer att det skulle kosta fem miljarder kronor mer per år att öka Sveriges polisstyrka från 20 000 till 25 000. Björklund varnar för att antalet poliser kan bli färre om några år om inte polisyrkets görs attraktivare och har tidigare föreslagit att polislönerna ska höjas med 4 000 kronor i månaden.

Fakta: Liberalernas förslag

L vill satsa sammanlagt 2,3 miljarder kronor mer på polisen nästa år
Av dem ska 400 miljoner användas för fler civilanställda
Vissa arbetsuppgifter, som tillståndsgivning, ska flyttas till andra myndigheter
Det ska möjliggöra omplacering av 2 000 poliser från inre till yttre tjänst
500 miljoner kronor ska gå till kommunala trygghetsvakter
100 miljoner satsas på kompetensutveckling
1,3 miljarder ska gå till höjda polislöner
L vill öka antalet poliser från 20 000 till 25 000 senast 2024
Det beräknas kosta fem miljarder kronor
Källa: Liberalerna

Fakta: Polisanställda

Polismyndigheten hade 29 517 anställda i slutet av 2016
Av dem var 9 492 civila och 20 025 poliser
Antalet poliser i polisregionerna var 18 323
Antalet poliser på nationell nivå var 1 701
Antalet poliser inom kärnverksamheten, det vill säga ej ledning och stödfunktioner, var 15 915
Polisen vill till 2020 anställa 1 500 fler poliser och 300 fler civila
Polisen vill till 2024 anställa ytterligare 1 500 poliser och 700 civila
Det skulle år 2024 innebära 23 010 poliser och 10 410 civila
Källa: Polisens budgetunderlag 2018 och polisens årsredovisning för 2016
Gå till toppen