Lund

Naomi Wiehe tävlar i regionfinalen av Musik direkt

Från klarhet till klarhet. Singer-songwritern Naomi Wiehe, som i somras vann Lunds visfestivals sångskrivartävling, tävlar på söndag i Musik direkts regionfinal i Kristianstad.

– Jag blev tipsad av en bekant om tävlingen och ställde upp som en kul grej. Jag vill spela så mycket som möjligt och har inget emot att synas, säger Naomi Wiehe.
Naomi Wiehe.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hon gick vidare från Lundauttagningen i den stora nationella ungdomsmusiktävlingen. I regionfinalen får man tio minuter på sig.
– Jag ska framföra två egna låtar, en äldre, "Hope you believe", och en nyskriven som heter "All of the firesmoke". Vad den handlar om? Det är nog mest en tolkningsfråga, den består av poetiska fraser som jag har satt ihop.
16-åriga Naomi Wiehe förbereder sig inte på något speciellt sätt.
– Jag har ju tävlat förut och också hittat en egen image som jag brukar köra. Det enda är väl att det behövs mer koncentrerad energi här och att man visar bredd, mina två låtar är ganska olika.
Den som vinner regionfinalen får som pris delta i riksfinalen av Musik direkt (som håller på att byta namn till Imagine Sweden). Finalen hålls i Uddevalla under Kristi himmelsfärdshelgen och vinnaren där får tävla ute i Europa.
Naomi Wiehe har hittills inte släppt någon fysisk skiva, hon satsar på att lägga ut sina låtar på Spotify och Soundcloud. Efter att ha börjat på gymnasiet har hon fått mindre tid för låtskrivandet.
– Men när jag väl får inspiration lägger jag ned mer energi och tid på att skriva. Och mina låtar blir bättre nu.
I Kristianstad framträder Lundaartisten ensam, så som hon brukar.
– Visst kan det vara kul att spela med andra och jag gör det med folk på skolan. Men jag har hållit på och spela ensam länge nu och det skulle nog kännas konstigt att spela med andra på scenen eller bilda ett band.
– Dessutom är jag väldigt kräsen och skulle inte släppa in vem som helst, avslutar Naomi Wiehe med ett skratt.
Gå till toppen