Dygnet runt

Peps Persson fick världsmusikgalans hederspris

Två Skånevinster delades ut på Folk- och världsmusikgalan i Helsingborg: Peps Persson fick hederspris och Tarabband från Malmö blev årets grupp.

Musikgalan har pågått hela veckan och avslutades med stor galakonsert i Konserthuset på lördagskvällen. Tio artister och grupper spelade och nio priser delades ut, allt direktsänt i radions P2.
Peps på Malmöfestivalen 2007.Bild: Johan Bävman
Årets hederspris gick till bluessångaren med mera Peps Persson, som är född i Helsingborg men numera bor i Vittsjö. Han kunde inte själv delta på galan, men vid prisutdelningen lästes följande hälsning från honom upp:
"Hejsan alla spelemänniskor! Jag önskar jag vore här men röjmatismen sätter krokben. Ett jättestort tack för priset! Jag är speciellt glad för folkmusikanknytningen eftersom jag alltid sett mig som en speleman. Jag är inte och har aldrig varit nån 'professionell musiker', jag har bara lekt med toner och ord. Men det är på allvar!
Men jag måste få dela äran med alla fantastiska musiker i dom olika varianter av Blodsbandet som jag levt mitt liv med. Utan dom – ingenting. Ingen glömd men en nämnd – Bosse Skoglund, min broder och guru som ständigt lyft och stöttat mej både i rytmerna och livet. Än en gång – stort tack från en stolt och glad Peps Persson"
Årets grupp blev Tarabband från Malmö. Det var den priskategori, tillsammans med Årets utgåva, som juryn hade fått flest förslag till. Cirka 60 förslag per priskategori. Till Årets utgåva utsågs Polskans historia av Magnus Gustafsson från Småland.
Övriga pristagare blev: Årets nykomling - Awilas från Göteborg, Årets artist - Sara Parkman från Ångermanland, Årets trad - Ami Peterson Dregelid från Alunda, Årets dans - Anna Öberg från Hudiksvall, Årets arrangör - Umefolk från Umeå och Årets kompositör - Lena Willermark från Älvdalen.
Gå till toppen