Skåne

Så kollar du upp en gammal familjeskröna

Är det troligt att en gravid kvinna mitt under brinnande krig lämnar det neutrala Sverige för att föda sitt barn i det ockuperade Norge och sedan återvända? Nej. Släktforskningens dag gav Per-Olof Persson i Landskrona chansen att äntligen reda ut en gammal släkthistoria.

Nils Ljung, ordförande i Landskronabygdens Släktforskare, hjälper Per-Olof Persson (t.h) att hitta gamla släkthistorier på nätet.
”Född i Norge 1943” står det om släktingen i gamla papper. Det låter inte troligt, säger Per-Olof Persson till Nils Ljung där de sitter framför datorn i Landskronabygdens Släktforskares föreningslokal.
Nils Ljung är ordförande i föreningen, som denna eftermiddag håller öppet hus eftersom Släktforskningens dag firas över hela Sverige.
Hur många svenskar som släktforskar vet ingen, men Sveriges Släktforskarförbund har 166 medlemsföreningar. Med sina hundratolv medlemmar är Landskronaföreningen en av de minsta.
– Men vi är mycket aktiva. Och många av våra medlemmar har över fyratusen släktingar som de forskat fram, säger Nils Ljung.
Själv har han efter sex års letande drygt sexhundra anfäder i fyndkorgen. Nu sitter han vid datorn och försöker visa besökaren Per-Olof Persson hur man bär sig åt för att hitta en historisk födelseort.
Otaliga födelseböcker, mantalslängder och andra register finns att hitta på webben. På bildskärmen visas en gammal födelsebok för Kvistofta. Per-Olof Persson spanar efter bekanta namn på de gulnade sidorna.
Så länge det har funnits släkter har människor forskat om dem. En diger släkttavla har alltid gjort intryck. Länge var det dock viktigare att imponera än att hålla sig till fakta.
”När Adam var 130 år fick han sonen Set. När Set var 105 år blev han far till Enosh. Enoshs hela livstid blev 905 år...”
Så står det i Bibelns Första Mosebok. Världens äldsta släkttavlor håller inte för en källkritisk granskning. Men så hade heller inte de gamla krönikörerna tillgång till nyare tiders födelse- och dopböcker.
– Där är han! utbrister Per-Olof Persson plötsligt och pekar. Och där hon.
Nils Ljung betraktar uppgifterna. Spåret leder vidare till en annan församling. Vad som nu behövs är en församlingsbok för Härslöv, konstaterar han. Men den finns nog inte online.
Varför? Så länge församlingsboken innehåller namnet på en ännu levande person får den inte läggas ut på webben, förklarar släktforskaren. Den hjälpsökande ser besviken ut.
– Vad ska jag då göra? Det kan ju ta en evighet innan en hel församling dör.
Nils Ljung höjer en lugnande hand. En resa till Landsarkivet i Lund och en titt i de analoga registren bör kunna lösa problemet.
Per-Olof Persson skakar på huvudet. Det finns gränser.
– Det här är spännande. Och jag förstår att man kan bli biten av det här. Men just nu har jag inte tid.
Gå till toppen