Vellinge

Ungdomarnas nya satsning – turnering i esport

Nio representanter utgör länken mellan ungdomarna och kommunpolitikerna. Ungdomsrådet i Vellinge för inte bara de ungas talan, utan arrangerar även evenemang som lockar alla åldrar.

I tio år har Vellinge haft ett ungdomsråd som fungerat som ett forum där ungdomar får möjlighet att påverka den lokala samhällsutvecklingen. 18-årige Alexander Oldenburg är vice ordförande och har varit med i rådet i fyra år:
– Vi har möte med politikerna varje månad. Vi brukar presentera hela vår verksamhet för kommunstyrelsen varje år. Det är de som tar besluten, men vi kommer med input och är en resurs för dem.
Alexander Oldenburg började i Vellinge ungdomsråd som 14-åring. I dag är han vice ordförande och ska ta studenten i sommar.Bild: My Östh Gustafsson
Rådet består av nio ungdomar och för att få vara med måste man vara mellan 14 till 20 år. Syftet med rådet är att föra ungdomarnas talan och även göra vardagen lite roligare genom olika event, slera gånger om året arrangerar ungdomsrådet evenemang för kommunens unga. Det mest populära, utomhusbion Open sky, har blivit ett stående inslag varje sommar – vilket fått kommunpolitikerna att jubla.
– De tycker att Open sky är toppen. Förra året kom det ungefär 2 500 personer. Det är något för alla, inte bara ungdomar, säger Alexander Oldenburg.
Just nu pågår planeringen för vårens evenemang då det ska hållas en e-sportsturnering efter påsk.
– Vi har arrangerat LAN i många år, men det har lockat färre och färre. Därför valde vi att ändra på det och istället ha en onlineturnering. Du anmäler ditt lag och sedan sitter vi bakom spakarna och panorerar över spelet. Allt kommer visas online.
Gå till toppen