Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patrik Svensson: Så bakar du Inger Støjbergs hyggetårta

En dansk migrationsminister bjöd på en omtalad tårta i veckan. Som enda tidning kan vi idag publicera receptet.

I veckan la den danska migrationsministern Inger Støjberg ut en bild på Facebook. Den föreställde henne själv, med ett strålande leende och en tårta i händerna. På tårtan siffrorna 50 och en dansk flagga.
Till bilden hade Støjberg skrivit: ”I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres!”. Hon hade även bifogat en länk till en lista över alla de femtio skärpningar av flyktingpolitiken som hon varit med om att genomföra i Danmark.
Bland åtgärderna finns tuffare språkkrav, möjligheten att låsa in asylsökande i väntan på identifiering samt beslutet att kategoriskt utvisa alla utlänningar som begår brott. Där finns också den omtalade så kallade ”smyckeslagen” som ger den danska polisen rätt att konfiskera flyktingars värdesaker. En lag som kritiserades för att likna trettiotalets tyska lagar om konfiskering av judars tillgångar.
Det var såklart opassande. Man ska inte komma dragandes med nazistjämförelser på så lösa grunder. Var sak på sin plats. Flaggan i tårtan och raslagar på trettiotalet.
Men att Inger Støjberg så glatt firade dessa ”åtstramningar" uppfattades av vissa också som lite opassande. Inte minst eftersom Støjberg företräder ett parti, Venstre, som brukar vilja kalla sig själv liberalt. Så skrev till exempel en kvinna i kommentarerna: "Inger. For fanden. Du repræsenterer simpelthen begrebet menneskelig afstumpethed så fint, at jeg slet ikke kan rumme det i mit hoved. Du fejrer så meget menneskelig ulykke med en kage. Jeg er målløs."
En annan önskade att tårtbilden skulle nå fram också till några av dem som ytterst var anledningen till firandet: "Jeg sender dit opslag til de få syriske læger jeg har som stadig kæmper for at redde menneskeliv fra klorbomber ned i Syrien, mennesker som ikke kan flygte eller nu strander langt væk fra dit lagkage bord."
En tredje skrev på samma linje: "Jeg deler den glade nyhed med 16-årige Anneca, som blev smidt ud af landet, i sidste uge, selvom hendes far er pære-dansk og der stadig er en klagesag i gang. Hun bliver sikkert glad for at høre at du fejrer dig selv med kage."
Vad däremot i stort sett ingen pratade om var själva tårtan. Hur vacker den var. Hur stor den var. Hur vansinnigt mumsig den såg ut. Det är därför vi är extra stolta och glada över att idag kunna publicera receptet. Håll till godo!
Inger Støjbergs hyggetårta
1. Sätt ugnen på 88 grader.
2. Ta fram en stor bunker, knäck tre ägg och blanda med mjöl och smör. Stöt lite med en dolk för att undvika klumpar.
3. Blanda smör och brunt farinsocker. Vispa tills du blir trött i axelmakterna.
4. Klart för anschluss. Vänd ner äggsmeten i smörsmeten. Blir smeten för tjock speer du bara ut den med lite vichyvatten.
5. Baka mitt i ugnen i 33 till 45 minuter. Det gör ingenting om den blir lite bränd men se upp så att den inte blir dönitzbakt!
6. Dags för vaniljens triumf. Släng ihop en vaniljsås med vad du hittar i skafferiet. Smaksätt med lite romm eller något annat passande. Men kom ihåg, för att få den riktigt len i smaken gäller hess is more.
7. Spritza vaniljsåsen över tårtbottnarna. Dekorera med jordgoebbelsar.
8. Höj din högra arm och sprinkla över lite mandelspån från hög höjd.
9. Alles klar! Sätt tre blinkande ljus på toppen och hugg in. Vi lovar, när du får smaka denna kulin-ariska hit ler du som om det vore partidagar i Nürnberg igen.
Gå till toppen