Malmö

Brandmän angripna med kraftig smällare

En mycket kraftig smällare kastades mot två brandmän som arbetade i Rosengård natten till lördagen. Angreppet har resulterat i stor oro bland brandmän i Malmö.

– Vi har inget förtroende för våra egna rutiner när vi ska åka ut dit längre. Vi känner att det inte räcker med de riskbedömningar vi gör, säger Kaj Engelke som har arbetat som brandman i Malmö sedan 2008.
Det var strax innan midnatt natten till lördagen som flera bilar började brinna på Ramels väg. En bil stannade då vid räddningstjänstens tankbil som stod en bit från de övriga fordonen. Inga poliser fanns på det stället.
– Min kollega ser en man som lämnar bilen som har stannat. Mannen är stressad och nervös när han ska tända eld på den här saken som han ska kasta iväg. Han fumlar med den. Det tror jag kan vara det som kan ha räddat min kollega från att ha skadats allvarligt, säger Kaj Engelke.
Föremålet exploderade nära de två brandmännen vid tankbilen. De är nu uppsatta som brottsoffer i en polisanmälan om försök till grov misshandel.
Enligt polisen var det lugnt på platsen innan smällen. Så uppfattade räddningstjänstens personal också det.
– Och så inträffade det här ändå. Det gör att det inte känns som om våra riskbedömningar räcker till – utan vi behöver mer resurser från polisen så att de verkligen är med på alla ställen, säger Kaj Engelke.
I en blogg har han berättar om sin förtvivlan efter angreppet. Han säger att han känner sig ledsen och arg.
– Vi fattar inte. Vad gör vi för fel? Vi gör allt vi kan: Vi arbetar förebyggande, vi är ute och pratar. Vi anställer folk som kommer från de här områdena för att kunna möta dem och visa att vi speglar samhället. Likt förbannat händer sådant här, säger Kaj Engelke.
Polisens tekniker undersökte platsen efter explosionen. De hittade inga spår av splitter och slutsatsen är att det inte var en bomb utan snarare någon form av kraftig smällare som exploderat.
– Men vad hade hänt om min kollega fått den i ansiktet när man kände smällen sjuttio meter därifrån och tankbilen gungade? Man kan kalla det smällare om man vill, men det är krut i en behållare. Effekten kan vara densamma som vore det en bomb, säger Kaj Engelke.
Gå till toppen