Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butikskedjor nobbar vattenslukande avokado

Guacamole-myset har ett pris. En ny dansk rapport om hur avokadoodlingar får floder att torka ut i Chile, har fått två stora butikskedjor att ändra sina inköp.

Dansk Supermarked (Netto, Føtex och Bilka) och tyskägda Aldi slutar nu ta in frukten från Petorca-provinsen. Där har lokalbefolkningen drabbats hårt av vattenbristen när plantagerna med stöd av privatiserade vattenrättigheter har tömt floderna.
Västvärlden äter allt mer avokado. Både för att den är hälsosam, och för att avokadoröran guacamole går bra ihop med tacomiddagen. Danmark har fördubblat sin import på tio år, men enligt inköpsansvariga på Ica är vi i Sverige världstrea i konsumtion per capita.
Även Sverige har ökat sin import av avokador kraftigt de senaste åren, från Chile, Sydafrika, Spanien, Peru.Bild: Thomas Löfqvist
Chile är en av världens största exportörer av avokado, men har liksom andra storproducenter drabbats av klimatförändringar och torka.
Under helgen publicerade miljöorganisationen Danwatch rapporten "Avokadorna och den stora vattenstölden". I den berättas om hur floderna i Petorcaprovinsen har torkat ut sedan ett stort antal avokadoodlingar har flyttat till området.
Det krävs i genomsnitt 70 liter vatten för att producera en avokado, men i den torkdrabbade Petorcaprovinsen går det åt 320 liter.
Danwatch, som bildats av bland andra Världsnaturfonden, Forbrugerrådet och biståndsorganisationer, har samarbetat med människorättsorganisationer i Chile för att dokumentera hur odlingarna tillskansar sig vatten på lokalbefolkningens bekostnad. Vattenbristen är så svår att dricksvatten får köras ut med lastbilar.
Det har lett till demonstrationer, våldsamma sammanstötningar och flera rättsprocesser.
Enligt Danwatch har kedjorna Aldi, Lidl och Dansk Supermarked sålt avokado från just Petorcaprovinsen. Organisationen säger sig också kunna dokumentera att avokado från plantager som dömt för vattenbrott har exporterats till Danmark.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen