Redhawks

Esset i rockärmen – specialteknik mäter Redhawks rörelser på isen

Match i stort sett varannan dag för Malmö Redhawks. Men klubben har ett specialinstrument för att klara belastningen och skona trötta hockeykroppar. Alla spelare är uppkopplade under matcherna.

Fystränaren Freddie Sjögren instruerar Malmö Redhawks spelare.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
– Det är en sändare som sitter på dem. En sensor. Så vi vet vad som händer ute på isen. Den mäter alla rörelser i tre plan. Vi kan hålla ett vakande öga, säger Freddie Sjögren, fystränare i Malmö Redhawks.
Enligt Freddie Sjögren är Malmö Redhawks det enda laget i SHL som har det här mätinstrumentet. Själva manicken är stor som två gamla femkronor.
– Vi använder den som ett redskap för att se om vi gör rätt saker ute på isen. Har vi den intensiteten som vill ha? säger Freddie Sjögren och fortsätter:
– Vi kan exempelvis se hur kraftutvecklingen sker mellan höger och vänster ben. Hur många högexplosiva insatser spelaren har haft.
Freddie Sjögren betonar att det är ett medicinskt instrument.
– Det handlar om att hålla våra spelare friska och krya. Vi kan se all mekanisk belastning som sker i kroppen, säger Freddie Sjögren.
Malmö Redhawks vann på bortaplan i fredags den första kvartsfinalen mot Växjö. Men det är tätt mellan given. Redan i kväll möts lagen igen – i Malmö arena.
Allt avgörs inte på isen. Alla detaljer runt laget blir väldigt betydelsefulla – inte minst maten.
– Vi äter och dricker hela tiden känns det som. Det viktigaste är att fylla på med energi. Så ofta och tätt man kan. Under matcherna är det vissa spelare som förlorar två till tre kilo, säger Freddie Sjögren.
Han trycker även på en annan sak.
– Sömnen. Den är extremt viktig. När vi planerar våra träningsdagar tar vi hänsyn till detta. På senare tid har man märkt att sömnen är oerhört viktig när det gäller att förhindra skador, säger Freddie Sjögren.
Vad käkar ni i omklädningsrummet direkt efter en match?
– Då har jag gjort i ordning en speciell ”recovery-dryck”, som innehåller salter, protein och kolhydrater. Den sveper spelarna i sig direkt. Sedan handlar det om energibars, frukter och sportdrycker, säger Freddie Sjögren.
– Därefter ska alla så snabbt som möjligt äta vanlig mat från arenans restaurang. Utmaningen är att spelarna har jobbat högintensivt under drygt två timmar, då är det inte lätt att äta direkt efteråt.
Vad blir det för mat?
– Vi försöker hålla den kostlinjen vi har kört. Men det måste vara mat som är lätt att få i sig och som är lättsmält. Går inte att trycka ned en 200 grams entrecôte.
Träningarna under det täta matchandet är anpassat till varje spelare.
– Vi har ju vårt mätredskap och vi vet ungefär hur varje spelares belastning har sett under matcherna och försöker göra en individuell plan. Återhämtning kontra speltiden och belastningen.
Freddie Sjögren menar också att många spelare känner sin kropp väl.
– Vissa kör exempelvis isbad mellan matcherna. Andra cyklar eller vill åka av sig ute på isen, säger Freddie Sjögren och fortsätter:
– Men basen är kost och sömn.
Läs alla artiklar om: SM-kvartsfinal 2: Redhawks–Växjö
Gå till toppen