Lund

Andreas Ekström: Hålträdsklokryparen till undsättning

Jag visste väl att den där läskiga skorpionkusinen kunde komma till nytta!

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Det var en nyhet för mig att den finns, men finns gör den: I veckan skickades representanter för Nationella vattenkatastrofgruppen till Lund för att försöka ta kål på de där sista obehagliga bakterierna som har kontaminerat delar av stadens dricksvatten i mer än en vecka.
Vattenkatastrofgruppen förkortas VAKA, vilket snarare låter som en nyandlig Facebookgrupp, och består av vattenproffs med olika kompetenser från det offentliga Sverige. Den sätts samman av Livsmedelsverket.
Samtidigt – de här händelserna hör givetvis ihop på något kosmiskt vis, tro inget annat! – meddelade byggnadsnämnden att den vill ha hjälp med att namnge två nya stadsdelar i Lund.
Det ena området ligger vid Öresundsvägen, och har arbetsnamnet ”Öresundsvägen”.
Det andra området ligger i sydvästra Lund, och har arbetsnamnet ”Lund Sydväst”.
Så har ingen sagt för mycket.
Jag tycker nog att det länder nämndspresidiet till heder att de inser att de kan behöva ett handtag här.
Och det är ”Lund Sydväst” som borde ha den största namnpotentialen. Den nya stadsdelen ligger nämligen vid Källby vattenreningsverk. Här någonstans ställer sig stjärnorna på rad, det känner jag tydligt, och utan att göra alltför mycket Göteborg av Lund tycker jag nog att en stad som är så upptagen av att definiera sig som ”humoristisk” borde kunna hitta på något riktigt begåvat om vi nu ska namnge en stadsdel vid ett vattenreningsverk samtidigt som halva befolkningen kokar vatten morgon, middag och kväll.
Dessutom vill man ju gärna ha en historisk koppling, samtidigt som man undviker hejiga säljnamn som ”Kunskapsstaden” och sånt som pr-byråer, mäklare och en eller annan omdömeslös arkitekt kan hitta på, och som får mig att vakna kallsvettig om natten.
Och så bör vi få med en naturkoppling, det känns alltid rätt. I måndags kunde vi rapportera om att en liten otäck jäkel till spindeldjur som kallas hålträdsklokrypare har siktats igen i Stadsparken efter flera års frånvaro. Den sprider sig genom att lifta på flygande insekters ben. Lite som en student som låter sig sponsras för mycket av mamma och pappa i stället för att utveckla sitt personliga ansvarstagande.
Jag kan inte påstå att jag har saknat hålträdsklokryparen – men jag tror att den kan göra nytta i den här frågan.
Mitt förslag för Lund Sydväst blir alltså Hålträdsklokryparvattenkokarbyn. Mest för att jag är så sugen på att samla en grupp fastighetsmäklare och berätta den glada nyheten för dem.
Gå till toppen