Familj

Hon ser till att alla får en god upplevelse

En fransyska i Malmö. Déborah Fusaro är den inbjudna Buffbesökarens bästa vän. Som gästkoordinator sköter hon allt praktiskt inför och under filmfestivalen som börjar i morgon, måndag.

Déborah Fusaro är gästkoordinator på barn och ungdomsfilmfestivalen Buff i Malmö som arrangeras 20–25 mars.Bild: Lars Brundin
Gästkoordinator Déborah Fusaro, bördig från Grenoble, sköter logistiken för alla inbjudna till barn- och ungdomsfilmfestivalen Buff som invigs i Malmö på måndag. Det är hon som organiserar resor, fixar biljetter och hotellreservationer, ordnar transporter, håller kontakt med ambassader och kulturinstitutioner. Årets festival är hennes andra. Med sig denna gång har Déborah Fusaro en master i media kommunikation från Lunds universitet.
– Jag praktiserade på Buff mellan september 2015 och mars 2016. Jag var nyfiken och ville få svensk arbetslivserfarenhet. Att jag har budgetansvar är lite läskigt, men jag är glad över att ha fått förtroendet. De här sista dagarna ska jag dubbelkolla så att alla har fått rätt information och att ingen har glömt att registrera sig. Jag ska se till att besökarna får en bra tid i Malmö utan dåliga överraskningar.
I Déborah Fusaros jobb ingår att titta på film. Hon har suttit med i urvalsgruppen som bland närmare tusen filmer tagit fram de 114 som kommer att visas nästa vecka. Ska hon välja en som särskilt grep tag i henne och som hon tycker att många ska passa på att se nämner hon en dokumentär.
– Den iranska filmen A157 är visserligen tung men viktig och angelägen.
Déborah Fusaro lämnade den sydvästfranska alpstaden Grenoble när hon var arton och började plugga på universitetet i Lyon.
– Jag växte upp i förorten och kände att staden inte var för mig. Jag drömde om ett annat liv.
I Sverige har hon varit i perioder sedan 2011 då hon kom hit som utbytesstudent genom ett Erasmusstipendium.
– Jag läste tidnings- och webbdesign och foto på Malmö högskola. Vi höll till i de gamla u-båtshallarna.
Vägen mot en master i media och kommunikation fortsatte vid Sorbonne Nouvelle i Paris 2012, med inriktning mot digital marknadsföring.
– Jag gjorde min praktik på klädsajten Zalando i Berlin. Fast vi åt lika mycket som vi arbetade. Det fanns alltid kakor i köket.
Déborah Fusaro gjorde klart sin master i Lund.
– Jag valde platsen för utbildningens fokus på kultur och medier.
Trots att hon växte upp omgiven av snöklädda berg och pister runt hörnet i en stad som arrangerade vinter-OS 1968 frestades Déborah Fusaro inte av skidsport. Kanske för att föräldrarna kommer från garanterat snöfria platser.
– Vi har inte den traditionen i familjen. Min mamma är från La Réunion och pappa från södra Italien. Jag åkte nästan bara skidor i samband med skolutflykter. Jag är inte heller särskilt sportig. Jag prövade tennis, det avskydde jag. Men jag tycker om att vandra i bergen. Under flera år gick jag på kvällskurser i teckning och akvarellmålning. Jag vill gärna ta upp det igen så småningom.
I hektiska festivaltider kopplar hon av med långa promenader längs havet och med meditation varje kväll. Den nordiska kylan håller hon stången i bastun. Vinterbad är absolut inget som lockar.
– Jag prövade en gång i mars, men det gör jag inte om.
Framåt våren väntar förhoppningsvis en resa söderut. Sedan Stockholm där hon hoppas att få jobb.
– Jag längtar efter sol och strand.

Déborah Fusaro

Aktuell: Gästkoordinator på barn och ungdomsfilmfestivalen Buff.
Ålder: 25 år.
Född och uppvuxen: I Grenoble, Frankrike.
Familj: Föräldrar och två äldre systrar i Frankrike.
Bor: Just nu i Malmö.
Fritid: Läser på svenska, mediterar, bloggar. ”Jag försöker gå på gymnastik, men det går sådär.” Resa runt i Sverige. ”Jag har varit i både Abisko och Kiruna. Med en väninna reste jag längs västkusten upp till Göteborg, Lysekil och Oslo, en perfekt stad med perfekta människor.”
Längtar efter: Kreolsk mat, franska bakverk som chokladeclairer.
Gå till toppen