Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget stöd för färre politiker i Region Skåne

Det borde vara färre politiker som bestämmer över Skåne, tycker Moderaterna. Men de fick bara stöd av SD för sin motion om att minska antalet ledamöter i regionfullmäktige med en tredjedel, från 149 till 101.

Däremot blev det politisk enighet i regionstyrelsen om att antalet valkretsar i Region Skåne ska gå ner från sex till fyra i valet 2018.
– Det är inget konstigt med att ha 149 ledamöter i regionförsamlingen, det har Stockholm och Västra Götaland också och det är en finess med att de stora regionerna gör ungefär lika, säger statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.
– Det finns inga riktigt starka skäl för att minska antalet politiker. Om argumentet är besparingar så vore det ändå småpotatis jämfört med vad sjukvården kostar.
När politiker ska ta beslut om politikens former, ser var och en till sitt.
Tanken på att minska antalet politiker i regionfullmäktige mötte motstånd främst från de mindre partier som riskerar att bara få ett fåtal mandat om fullmäktigeförsamlingen minskar med en tredjedel. Som KD (5 mandat), C (7 mandat) eller V (8 mandat).
Det minskar deras möjlighet att få fasta mandat från alla Skånes hörn. Och just vikten av att få röster från både stad och landsbygd, betonades av motståndarna.
– 1,3 miljoner människor i Skåne behöver sina representanter, sade Birte Sandberg (C).
Anders Sannerstedt, som har kommunpolitik som ett av sina specialområden, menar att det inte går att tala om vinnare eller förlorare om antalet politiker minskas.
– Proportionerna mellan partierna blir ju oförändrad. De små partierna får mindre grupper, men det kan man lösa genom att ta in andra än fullmäktigeledamöter för att sitta i nämnder och styrelser, säger han.
Regionfullmäktige sammanträder sex gånger om året i regionhuset i Kristianstad.Bild: Niklas Gustavsson
Regionfullmäktige har haft 149 ledamöter sedan Region Skåne bildades 1999.
Moderaternas motiv för att minska antalet politiker är att det kan "vitalisera debatten", och att alla regionpolitiker numera ska representera hela Skåne, oavsett om de bor i Ängelholm eller Simrishamn.
Sverigedemokraterna tycker att det är bra att spara pengar på politiker.
Partierna som vill ha färre politiker jämförde med att Sveriges riksdag, som representerar tio miljoner svenskar, bara har 349 ledamöter.
Det argumentet sågar Anders Sannerstedt.
– Så kan man inte resonera - då skulle man inte ha en enda ledamot i Perstorps kommunfullmäktige! säger han.
– Man förstås kan jämföra med att Nederländerna har lika 149 i sitt nationella parlament, men för svenska förhållanden är det inte ovanligt. Å andra sidan har Östergötland 101 ledamöter i landstingsfullmäktige, och där bor bara en tredjedel så många som i Skåne.
Inför valet 2018 måste alla kommuner och landsting ta beslut om valkretsindelning, annars blir de automatisk en valkrets. I regionstyrelsen var buden på ny indelning allt ifrån en valkrets (KD) till att behålla sex valkretsar (S, C och M), men kompromissen blev fyra.
– Valkretsindelning spelar inte så jättestor roll, poängen är att provocera fram att partierna har geografisk spridning på sina kandidater. Bekymret i Skåne är att om man vill ha likstora kretsar är man låst av att Malmö är så stort, en fjärdedel av skåningarna, säger Anders Sannerstedt.

Fakta/ valkretsar i Skåne

Region Skåne har varit indelat i sex valkretsar: Sydvästkretsen I (Malmö stad), Sydvästkretsen II (Trelleborg, Vellinge, Svedala, Lomma), Nordvästkretsen (Helsingborg, Båstad), Mellankretsen ( Lund, Landskrona), Nordostkretsen, Sydostkretsen.
I valet 2018 blir regionvalkretsarna identiska med riksdagsvalkretsarna: Malmö, Södra valkretsen (Kävlinge, Lund, Ystad), Västra valkretsen (Landskrona, Helsingborg, Mellersta skåne) och Norra och östra valkretsen (gamla Kristianstads län).
Gå till toppen